200.000 slachtoffers diefstal betaalgegevens

Meer dan tweehonderdduizend Nederlanders zijn vorig jaar bij een betaalautomaat of op internet slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanochtend – voor het eerst – publiceerde. Vooral skimmen, het kopiëren van een bankpas, kwam relatief veel voor. Bijna zeven op de tien slachtoffers werden op die manier van hun persoonlijke gegevens bestolen. In de overige gevallen ging het om diefstal van betaalgegevens via internet (‘phishing’). Dat gebeurde vaak via een gehackte computer of door een slachtoffer naar een site te lokken die gehackt, nep of onbetrouwbaar was. Beide gevallen van gegevensdiefstal gebeurden vooral binnen Nederland.

Onder hoger opgeleiden was het aantal slachtoffers in verhouding hoger dan onder lager opgeleiden. Hoewel de meeste slachtoffers bij hun bank melding maakten van het skimmen of phishen, deden zij dat nauwelijks bij de politie. (Novum)