12 jaar cel en TBS voor moord op 91-jarige vrouw

De 20-jarige A.K. heeft voor de moord op een 91-jarige vrouw 12 jaar cel en TBS gekregen. Voor verkrachting is volgens de rechtbank van Amsterdam geen bewijs gevonden.

De hoogbejaarde vrouw werd vorig jaar op 29 mei dood in haar woning in Amsterdam-Noord aangetroffen. Op dezelfde dag werd de toen nog 18-jarige A.K. aangehouden. Hij was ook degene die na de moord 112 belde.

Snelle bekentenis

A.K. woonde vlak bij de vrouw en bekende al gauw de moord. Het was niet zijn bedoeling geweest om de bejaarde te vermoorden, maar om haar het zwijgen op te leggen was hij gedwongen om de 91-jarige vrouw te wurgen.

Er zou ook sprake zijn van verkrachting; in een eerdere verklaring bekende A.K. zowel voor als na de moord met de vrouw seks gehad te hebben. Later claimde hij dat ná de moord te hebben gedaan, daar A.K. had gehoord dat necrofilie niet strafbaar is. Volgens de rechtbank is verkrachting dan ook niet bewezen.

Grote kans op herhaling

A.K. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar hij verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Op de zitting van 23 september werd gepleit voor een langdurige behandeling, aangezien de kans op herhaling groot is. Op de zitting bleek verder dat A.K. twee dagen voor het misdrijf op internet zocht naar ‘grany rape’. Ook werden er bijna vierduizend foto’s met kinderporno aangetroffen, waar A.K. nu ook voor is veroordeeld.

Het vonnis is conform de eis van justitie.

    • Philippus Zandstra