VN: vandaag begin gemaakt met vernietiging Syrische gifgasarsenaal

Inspecteurs van de VN keren terug bij hun hotel in Damascus.
Inspecteurs van de VN keren terug bij hun hotel in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Experts van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) zijn vandaag in Syrië begonnen met de vernietiging van de chemische wapens van het land. Dat heeft de VN vanavond gemeld. De experts zijn begonnen met het vernietigen van apparatuur om chemische wapens te maken en te vullen.

Met behulp van snijbranders en haakse slijpmachines vernietigden de experts vandaag een reeks aan materiaal, waaronder raketkoppen, vliegtuigbommen en materiaal om chemische wapens mee te vullen. De komende dagen zullen de experts met de vernietiging van dit soort spullen doorgaan, meldt de VN. Op 1 november moeten de fabrieken, machines en laboratoria waar de chemische wapens worden vervaardigd onklaar zijn gemaakt.

Afgelopen dinsdag arriveerde in Syrië een eerste groep van twintig OPCW-inspecteurs die zich de komende maanden gaan bezighouden met een operatie die tot eliminatie van het volledige Syrische gifgasarsenaal moet leiden. De vernietiging van de Syrische chemische wapens moet halverwege volgend jaar zijn voltooid. Volgens experts beschikt Syrië over zo’n 1000 ton gifgas, waaronder mosterdgas en het zenuwgas sarin.

Syrië moet zijn gifgasarsenaal opgeven omdat de internationale gemeenschap zeer verontwaardigd is over de gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus. Deze aanval, uitgevoerd door het regime van president Assad, kostte aan honderden mensen het leven. Toen de VS naar aanleiding van de aanval met militair ingrijpen dreigde, kwamen Rusland en Amerika een deal overeen waarin Syrië gedwongen wordt al zijn chemische wapens op te geven.