Achtendertig doden en tientallen gewonden bij geweld in Egypte

Het centrum van Kairo was vandaag het toneel van gevechten tussen de Egyptische politie en aanhangers van de Moslimbroederschap.
Het centrum van Kairo was vandaag het toneel van gevechten tussen de Egyptische politie en aanhangers van de Moslimbroederschap. Foto AP / Hassan Ammar

Bij confrontaties tussen de Egyptische politie en aanhangers van oud-president Mohammed Morsi zijn vandaag 38 doden gevallen. Dat maakte het Egyptische ministerie van Volksgezondheid vanavond bekend. Ook vielen er meer dan 220 gewonden bij het geweld.

In Egypte wordt op 6 oktober traditioneel de Jom Kippoer-oorlog met Israël uit 1973 herdacht. Het leger en zijn aanhangers hielden vandaag een herdenking op het Tahrirplein in Kairo. Duizenden Egyptenaren waren op de been en droegen afbeeldingen van legerleider Abdel Fattah al-Sisi met zich mee. Ook gaven gevechtsvliegtuigen demonstraties en klonk nationalistische muziek uit luidsprekers.

Aanhangers van de begin juli door het leger afgezette president Morsi grepen de herdenking van vandaag aan om de straat op te gaan om opnieuw tegen de machtsovername te demonstreren. Een deel van Morsi’s aanhang probeerde tevergeefs het Tahrirplein te bereiken. De politie zette traangas in om groepen pro-Morsibetogers die op weg waren naar Tahrir te verdrijven. Een groot aantal aanhangers van Morsi werd opgepakt.

Leger pakt Moslimbroederschap hard aan

Sinds Morsi uit de macht is gezet heeft de Egyptische overgangsregering Morsi’s Moslimbroederschap hard aangepakt. Een Egyptische rechtbank verbood eind vorige maand alle activiteiten van de Moslimbroederschap en beval de inbeslagname van haar eigendommen. De uitspraak volgde op een eerdere, administratieve maatregel waarmee de ngo-status van de Moslimbroederschap werd afgepakt.

Sinds de omverwerping van Morsi door het leger op 3 juli hebben de Egyptische autoriteiten al zo’n tweeduizend leden van de Moslimbroederschap gearresteerd. In het geval van de leiders gebeurde dat op basis van individuele beschuldigingen, meestal het aanzetten tot geweld.