Veertien kinderen dood bij zelfmoordaanslag basisschool Irak

Bij een zelfmoordaanslag op een basisschool in Irak zijn veertien kinderen om het leven gekomen. Een man reed in een truck, volgeladen met explosieven, het schoolgebouw in en blies zichzelf op. Ook de docent is om het leven gekomen.

Het schoolgebouw in het dorp Qabak is voor een deel ingestort. De aanslag op de school kwam vlak na een soortgelijke aanslag met een bomauto op een politiebureau. Volgens Reuters zijn bij die aanval geen doden gevallen.

Een aantal uren na de twee aanvallen blies een zelfmoordterrorist zich op in de sunnitische buurt Waziriyah, in het noorden van Bagdad. Op dat moment liepen er veel shi’itische pelgrims door de wijk. Zeker twaalf mensen werden gedood en ook raakten 23 mensen gewond, aldus bronnen bij de politie.

Geweld neemt al maandenlang toe

Het geweld in Irak neemt al maanden sterk toe. Gisteren kwamen bij een serie aanslagen in het land zeker 66 mensen om het leven. Het toegenomen aantal aanslagen is deels een uitvloeisel van de oorlog in buurland Syrië waar sunnitische rebellen vechten tegen het (shi’itisch-)alawitische regime, schreef NRC Handelsblad eerder.

“Iraakse sunnieten, die onder het regime van Saddam Hussein een bevoorrechte positie hadden, voelen zich achtergesteld door de overwegend shi’itische regering. Maandenlange betogingen van sunnieten zijn door het leger met grof geweld neergeslagen. Door de geweldsgolf groeit de angst voor een nieuwe burgeroorlog tussen sunnieten en shi’ieten.”