Shell-topman Voser: problemen met schaliegas grootste teleurstelling

Shell-bestuursvoorzitter Peter Voser is teleurgesteld over de gebrekkige resultaten van zijn investeringen in schaliegas.
Shell-bestuursvoorzitter Peter Voser is teleurgesteld over de gebrekkige resultaten van zijn investeringen in schaliegas. Foto Reuters / Luke MacGregor

De problemen die Shell ondervindt met het boren naar schaliegas in de Verenigde Staten vormen de grootste smet op zijn tijd als topman van het bedrijf. Dat zegt vertrekkend bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell in een interview met The Financial Times.

Shell heeft de afgelopen jaren voor 17 miljard euro geïnvesteerd in schaliegaswinning in de VS, maar Voser noemt dat nu een “gok” waarvan het nog onzeker is of die voldoende zal opleveren. In augustus moest Shell nog 1,8 miljard afboeken op de waarde van zijn schaliegasreserves in de VS. “Het is niet helemaal zo gelopen als we hadden gepland”, zegt Voser nu.

Voser waarschuwt voor al te hoge verwachtingen van het winnen van schaliegas in andere landen. Het idee dat de in Amerika in zwang geraakte schaliegaswinning gemakkelijk naar andere landen kan worden verplaatst noemt hij “gehyped”. Voser vreest dat de vroege exploratiefase van de schaliegaswinning “negatieve verrassingen” kan bevatten. Onder meer in Nederland woedt momenteel een debat over proefboringen naar schaliegas.

Voser ook teleurgesteld over problemen Alaska

Naast de problemen met de schaliegaswinning is Voser terugkijkend op zijn tijd bij Shell ook teleurgesteld over de zoektocht naar olie en gas voor de kust van Alaska. Nadat een boorschip van Shell daar was vastgelopen, moest het bedrijf zijn boringen in Alaska eerder dit jaar staken.

Voser wordt begin volgend jaar bij Shell opgevolgd door chemisch ingenieur Ben van Beurden. Van Beurden kwam in 1983 in dienst van Shell. Hij bekleedde zowel technische als commerciële posten in Nederland, Afrika, Maleisië , de VS, waar hij zich onder meer bezig hield met schaliegas. Sinds 1 januari dit jaar is Van Beurden directeur ‘downstream’, verantwoordelijk voor raffinage en distributie.