Twee weken ronddobberen zonder eten en drinken - een bootvluchteling vertelt

De ramp bij Lampedusa van afgelopen week is de grootste tragedie met Afrikaanse bootvluchtelingen in jaren, maar is zeker niet de eerste. De BBC sprak met de Ethiopische migrant Abu Kurke, die een paar jaar geleden ternauwernood zo’n tragedie overleefde.

Een boot met 177 mensen wordt in de buurt van Lampedusa door de Italiaanse autoriteiten onderschept.
Een boot met 177 mensen wordt in de buurt van Lampedusa door de Italiaanse autoriteiten onderschept. Foto AFP

Afgelopen week zonk bij Lampedusa een boot met 500 migranten. Er zijn 111 lichamen geborgen, meer dan tweehonderd mensen zijn vermist. Het is de grootste tragedie met Afrikaanse bootvluchtelingen in jaren, maar het is zeker niet de eerste. De BBC sprak met de Ethiopische migrant Abu Kurke, die een paar jaar geleden ternauwernood zo’n tragedie overleefde.

Kurke beschrijft het leven op een boot naar Lampedusa. Voor 1.200 dollar mag hij meevaren op een kleine boot met 72 mensen aan boord. Hij stapt op in Tripoli, Libië. Eten en drinken wordt door mannen met geweren afgepakt, zodat er meer mensen op het schip kunnen.

“There was a couple with a baby and even their bag with food and drink for the child was taken off them because there was no space. It was so crowded - some people were sitting and some were standing at the front of the boat.”

Dan gaat het mis. Het weer slaat om en de brandstof raakt op. De tocht die eigenlijk maar 24 uur zou moeten duren verandert in een helse reis.

“People were dying one by one - in all 63 people died in front of me, including small children and women. Some starved to death and some were driven to madness. Some jumped into the sea because they thought that was better than dying of hunger.”

Ze worden genegeerd door de vissersboten en militaire schepen die ze tegenkomen. Ook als de opvarenden het lichaam van de dode baby tonen.

Na twee weken ronddobberen is er eindelijk land in zicht. De meeste mensen zijn inmiddels overleden. Kurke denkt dat ze toch in Italië zijn aangekomen. Dat is niet zo. Als hij uitstapt ziet hij dat de wind de boot heeft teruggeblazen naar Libië. Hij is terug op het punt waar hij vertrok.

Luister op de site van BBC World Service naar het aangrijpende verhaal van Abu Kurke. De toen 23-jarige vluchteling heeft uiteindelijk toch asiel in Italië gekregen en woont nu met zijn vrouw in Nederland. Van de 72 opvarenden stierven er 61 van de honger er dorst. De NAVO heeft de aantijgingen ontkend dat een passerend vliegdekschip de boot heeft gezien maar besloot om niet in te grijpen.


Grotere kaart weergeven