Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Na een hoop kritiek scoort Miley Cyrus nu met ‘We did stop (the government)’

De Amerikaanse zangeres Miley Cyrus blijft in eigen land de aandacht trekken. Nadat ze opzien baarde door te ‘twerken’ op de MTV Video Music Awards, kreeg ze het aan de stok met collega Sinead O’Connor. Gisteravond stak ze op de Amerikaanse tv de draak met de Republikeinen.

Cyrus eind augustus tijdens haar beruchte optreden op de MTV Video Music Awards.
Cyrus eind augustus tijdens haar beruchte optreden op de MTV Video Music Awards. Foto Reuters / Lucas Jackson

De Amerikaanse zangeres Miley Cyrus blijft in eigen land de aandacht trekken. Nadat ze opzien baarde door te ‘twerken’ op de MTV Video Music Awards, kreeg ze het aan de stok met collega Sinead O’Connor. Gisteravond stak ze op de Amerikaanse tv de draak met de Republikeinen.

De 20-jarige Cyrus maakte naar aanleiding van het op slot gaan van de Amerikaanse federale overheid (de ‘shutdown’) begin deze week, een parodie op haar bekendste nummer, ‘We can’t stop’. Ze liet de clip van ‘We did stop (the government)’ gisteravond zien toen ze de gastvrouw mocht zijn van NBC’s populaire show Saturday Night Live.

http://www.youtube.com/watch?v=rH16OJdFbdM

In de video neemt Cyrus vooral de Republikeinen op de hak, die door de meeste Amerikanen verantwoordelijk worden gehouden voor de shutdown. Cyrus zelf vertolkt in de clip Michele Bachmann, het conservatieve Congreslid dat vorig jaar de nominatie bij de Republikeinen probeerde te veroveren. Bachmann wordt in het filmpje neergezet als een oversekst persoon. Ook John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, komt voorbij.

It’s our party, we can stop what we want

Een deel van Cyrus’ tekst luidt als volgt:

“It’s our party, we can stop what we want, we can vote how we want, defund what we want. Red states and sweaty bodies everywhere, bill’s in the house like we don’t care, ’cause we came to shut it all down now, no government around now. If you’re not ready for health care, can I get a “hell no!” ‘Cause we’re gonna keep it out shut down, D.C.is a closed town all around.”

Voor de vertolking van Bachmann en haar invulling van Saturday Night Live kreeg Cyrus complimenten op Twitter:

Twitter avatar brian_mansfield brian_mansfield Gotta admit: Miley Cyrus as a slutty Michelle Bachmann in the SNL parody video of “We Can’t Stop” about the gov’t shutdown is pretty funny.
Twitter avatar sage_mtn Sage Did anyone else see the “we did stop” parody video of the govt shutdown on SNL? Literally epic. It ruled so hard
Twitter avatar NewTiffani Tiffani Butler I don’t know if I can say “We Did Stop” is a better song than “D!ck in a Box,” but, the video was AWESOME #SNL

Cyrus, wier nieuwe album ‘Bangerz’ komende dinsdag uitkomt, trad ook live op tijdens SNL. Ze zong haar ballad ‘Wrecking Ball’ en een akoestische versie van ‘We can’t stop’. De variant van dat laatste nummer trok echter op Amerikaanse social media de meeste aandacht. Haar optreden werd zelfs uitgebreid gerecenseerd in de zondagochtendshow van CNN:

http://www.youtube.com/watch?v=rboREfuVMBk

Cyrus shockeerde door te twerken op VMA’s

Voor diegenen die Miley Cyrus nog niet zo goed kennen: de zangeres shockeerde de wereld door tijdens de MTV Video Music Awards te ‘twerken’ tijdens haar optreden met zanger Robin Thicke. Terwijl ze zich samen bewogen over de catwalk tussen het publiek boog Cyrus zich voorover en schudde haar billen tegen het kruis van de 36-jarige zanger. Dat kwam haar op kritiek en een aanvaring met collega Sinead O’Connor te staan.

http://www.youtube.com/watch?v=CI-ZEbagboo

Cyrus kwam tijdens Saturday Night Live overigens nog even terug op het twerken. Ze kondigde in het begin van de show aan dat ze het niet opnieuw zou gaan doen. “Ik dacht altijd dat twerken cool was, maar nu blanke mensen het ook doen, vind ik het maar stom.”