Libië vraagt VS om opheldering over arrestatie leider Al-Qaeda

Elitetroepen van het Libische leger afgelopen donderdag in Benghazi, in het oosten van Libië.
Elitetroepen van het Libische leger afgelopen donderdag in Benghazi, in het oosten van Libië. Foto Reuters / Esam Omran Al-Fetori

De Libische regering heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over de arrestatie van een leider van Al-Qaeda in de Libische hoofdstad Tripoli. De regering verklaarde dat elke Libiër zou moeten worden berecht in eigen land.

De Al-Qaedaleider, Anas al-Libi, werd gisteren door Amerikaanse elitetroepen opgepakt en meegenomen. Hij werd gezocht in verband met de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Bij die aanslagen kwamen 220 mensen om het leven.

Al-Libi wordt volgens het Pentagon “op wettige wijze op een veilige locatie vastgehouden door het Amerikaanse leger”. De Libische regering eist opheldering en verklaarde te hopen dat de strategische betrekkingen met de VS door de kwestie niet in gevaar komen.

Somalië erkent samenwerking met Amerikanen

Een soortgelijke operatie in Somalië, gericht op een man die was betrokken bij de dodelijk terreuraanval op het Keniaanse winkelcentrum, werd gisteren gestaakt. Amerikaanse commando’s vielen een villa aan in de Somalische stad Baraawe, maar moesten zich terugtrekken nadat een groot vuurgevecht ontstond. Mogelijk is de man wel gedood bij het vuurgevecht, maar dat is nog niet bevestigd.

De Somalische premier zei zondag dat de VS zijn land vooraf op de hoogte had gebracht van de operatie en dat Somalië met zijn buurlanden en internationale partners samenwerkt in de strijd tegen terreurorganisatie Al-Shabaab.

Kerry: ze kunnen vluchten, maar zich niet verschuilen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaarde vanochtend dat de VS grote aanslagen van de afgelopen jaren niet zijn vergeten en dat de grootmacht nooit zal stoppen met het bestrijden van terreur.