Kinderombudsman bezorgd om veranderingen in jeugdzorg

Kinderombudsman Marc Dullaert is bang dat de veranderingen in de jeugdzorg negatieve effecten kunnen hebben.
Kinderombudsman Marc Dullaert is bang dat de veranderingen in de jeugdzorg negatieve effecten kunnen hebben. Foto ANP / Robert Vos

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich zorgen over de aanstaande veranderingen in de jeugdzorg. Hij vreest dat de kwaliteit achteruitgaat als de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 wordt overgeheveld naar de gemeenten. Volgens hem moet de stelselwijziging worden losgekoppeld van de bezuinigingen op de jeugdzorg.

Dullaert verwijst daarbij tegenover de NOS naar de ervaringen in Denemarken. Daar werden de gemeenten al in 2007 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De eerste jaren na de hervorming kostte de jeugdzorg iets meer dan daarvoor. In Nederland wordt in vier jaar tijd juist vijftien vijftien procent bezuinigd.

‘Kind mag niet tussen wal en schip vallen’

Deense gemeenten kochten in het begin vooral goedkope zorg in. Dat moet volgens hem nu achteraf worden gerepareerd. “Het mag niet zo zijn dat jij als kind tussen wal en schip valt omdat de gemeente niet voldoende plek heeft ingekocht, of simpelweg niet voldoende geld heeft”, zegt Dullaert daarover.

Bovendien kan volgens de kinderombudsman niet alleen de kwaliteit, maar ook de toegang tot de jeugdzorg uiteen gaan lopen. “Ik hoop dus niet dat ons gaat overkomen dat dat je straks beter af bent in Groningen dan in Maastricht.”

Staatsecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegt in een reactie tegenover de NOS dat de gemeenten zich al lang voorbereiden en nauw samenwerken. Daardoor zal de kwaliteit van de zorg volgens hem op peil blijven. Over de wijzigingen in de jeugdzorg moet nog worden gestemd in de Tweede Kamer. (Novum)