Kerry: operaties in Afrika signaal dat we aanslagen niet vergeten

“They can run, but they can’t hide.” De twee anti-terreuracties die gisteren in Somalië en Libië werden uitgevoerd is een teken dat de Verenigde Staten aanslagen niet vergeet en nooit zal stoppen met het bestrijden van terrorisme. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Kerry maakte de opmerkingen tegen verslaggevers van AP en Reuters bij een economische bijeenkomst op Bali. Van de twee operaties in Somalië en Libië was er één succesvol. In de Libische hoofdstad Tripoli werd een leider van Al-Qaeda opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslagen op Amerikaanse ambassades eind jaren negentig. Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook bekend als Anas al-Libi, stond op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen en wordt nu buiten het land vastgehouden door de Amerikanen.

Een soortgelijke operatie in Somalië, gericht op een man die was betrokken bij de dodelijk terreuraanval op het Keniaanse winkelcentrum, werd gestaakt. Amerikaanse commando’s vielen een villa aan in de Somalische stad Baraawe, maar moesten zich terugtrekken nadat een groot vuurgevecht ontstond. Mogelijk is de man wel gedood bij het vuurgevecht, maar dat is nog niet bevestigd.