Japanse premier zoekt buitenlandse hulp voor problemen Fukushima

Een luchtfoto van het complex bij Fukushima. Boven de kerncentrale, onder de tanks waarin het het radioactieve water wordt opgeslagen.
Een luchtfoto van het complex bij Fukushima. Boven de kerncentrale, onder de tanks waarin het het radioactieve water wordt opgeslagen. Foto Reuters / Kyodo

De Japanse premier Shinzo Abe staat open voor buitenlandse hulp bij het onder controle krijgen van de situatie bij de kerncentrale Fukushima. Nog steeds wordt er regelmatig melding gemaakt van radioactief water dat lekt.

Abe zei dat vandaag in een Engelstalige speech op een wetenschapscongres.

“We staan open voor de meest geavanceerde kennis uit het buitenland om dit probleem op te lossen. Mijn land heeft uw kennis en expertise nodig.”

De Japanse regering maakte begin september bekend dat ze zelf het heft in handen heeft genomen bij de afwikkeling van de crisis rond het complex van Fukushima. Daarvoor werd het beheer overgelaten aan energiebedrijf Tepco.

Japan worstelt met opslag radioactief water

Er wordt al ruim 2,5 jaar geworsteld met de verwerking van grote hoeveelheden radioactief water, die zijn gebruikt om de nog altijd hete splijtstaven in de reactoren te koelen. Die duizenden liters worden opgeslagen in tanks, die inderhaast zijn opgetrokken na de ramp om in de snel rijzende behoefte aan opslagcapaciteit te voorzien. Uit die tanks sijpelt regelmatig water weg. Het water geeft volgens metingen bètastralen af, een vorm van straling die niet door beschermende kleding kan.

Japan is vaak bekritiseerd om het weigeren van buitenlandse hulp bij de aanpak van de problemen bij Fukushima. De laatste maanden wordt er al meer gepraat met buitenlandse experts.

De problemen met de kerncentrale in Fukushima wierpen een donkere schaduw over de kansen van Tokio als speelstad voor de Olympische Spelen van 2020. Toch kreeg Tokio begin september de voorkeur van het Internationaal Olympisch Comité boven Istanbul en Madrid.