Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Henk Krol: berichten dat het fout zat, hebben mij nooit bereikt

De vrijdag opgestapte 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol heeft spijt van de gang van zaken rondom de pensioenkwestie bij de Gay Krant. Dat zei Krol in het televisieprogramma WNL op Zondag. “Ik heb er spijt van hoe het gegaan is, maar ik heb gedaan wat ik kon.”

‘Brieven weggemoffeld door secretaresse’

Krol trad vrijdagochtend terug naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant waarin stond dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. De voormalig directeur van de Gay Krant, die de financiën door een externe accountant liet doen, werd naar eigen zeggen te laat ingelicht. Hoewel Krol anderen niet de schuld in de schoenen wil schuiven, had hij dergelijke berichten nooit onder ogen gezien. Zo had zijn secretaresse brieven van de pensioenverzekeraar ‘weggemoffeld’.

Kijk hier naar de uitzending, het eerste uitgebreide interview sinds zijn aftreden (vanaf 03.30)

“Berichten dat het fout zat, hebben mij nooit bereikt”, aldus Krol. Hij had anders veel eerder ingegrepen. “Zodra ik het wist, zijn we met zijn allen rond de tafel gegaan.” Daarna werd op papier gezet dat de werknemers over die periode geen aanspraak zouden maken op pensioen. Krol deed dat op advies van zijn accountant. Hij herhaalde dat hij er destijds weinig verstand van had.

“Dit waren de adviezen die we kregen. De mensen waren het er mee eens.”

Krol denkt te weten welke medewerker van de Gay Krant de kwestie heeft gelekt naar de media. “Hij was de enige die onder protest akkoord ging”, aldus Krol. Hij neemt het de klokkenluider niet kwalijk. “Ik zou me in zijn situatie precies hetzelfde hebben gevoeld.”

‘Voor nu mijn geloofwaardigheid kwijt’

De 63-jarige politicus wilde verder nog niet zeggen of dit zijn definitieve afscheid in de politiek is.

“Ik weet het nog niet. Ik kan m’n mond niet houden, maar voor nu vind ik dat ik m’n geloofwaardigheid kwijt ben.”

Nagel: Henk Krol bewust ten val gebracht

Mede-oprichter en Eerste Kamerlid van 50Plus Jan Nagel zei vandaag in Buitenhof dat de pensioenenkwestie rondom de Gay Krant bewust naar buiten is gebracht om voormalig 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol ten val te brengen.

Volgens Nagel had de kwestie al veel eerder openbaar gemaakt kunnen worden.

“Toen hij Statenlid werd is dat niet gebeurd en ook niet toen hij fractievoorzitter in de Kamer werd. Het is bewust op dit moment gebeurt, als ze je beentje willen lichten.”

Krol suggereerde in zijn afscheidsverklaring ook al dat hij bewust ten val is gebracht. Hij schreef onder meer dat zijn ‘vijanden’ gewonnen hadden. De partijleider van 50Plus stapte op nadat de Volkskrant schreef dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremies voor zijn personeel had afgedragen.

‘Krol heeft gescoord’

Nagel wilde Krol in Buitenhof overigens niet de hand boven het hoofd houden maar benadrukte wel dat Krol het goed gedaan heeft voor 50Plus. “Ik ben het er mee eens dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij heeft ook gescoord”, aldus Nagel. Op de vraag of Krol gebruik gaat maken van wachtgeld, wilde Nagel geen antwoord geven.

Ondanks een flinke daling in de peilingen denkt Nagel niet dat het nu gedaan is voor 50Plus. “Dit soort affaires zijn in ieder geval niet goed, dat is duidelijk. Maar een aftreden betekent niet dat de partij reddeloos verloren is.” Nagel gaat naar eigen zeggen alles in het werk stellen om het ‘onderlinge gekrakeel’ binnen de partij te stoppen.

Nagel heeft vertrouwen in de nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein.

“Hij is een andere voetballer. Hij kan het wel. Ik geloof van harte, ook in het belang van de ouderen, dat het goed komt met 50Plus.”

Jan Nagel aan tafel bij Buitenhof (vanaf 18.20)

(Novum)