Feyenoord sleept overwinning uit het vuur bij Vitesse

Graziano Pelle heeft de 2-0 voor Feyenoord gescoord. Keeper Piet Velthuizen is verslagen.
Graziano Pelle heeft de 2-0 voor Feyenoord gescoord. Keeper Piet Velthuizen is verslagen. Foto ANP / Olaf Kraak

Feyenoord heeft vanmiddag de uitwedstrijd bij Vitesse met 1-2 gewonnen. De Rotterdammers stonden al binnen twintig minuten op 0-2 voor, maar dreigden de overwinning in de slotfase nog weg te geven. Toch hield Feyenoord stand en werd 1-2 de einduitslag.

Stefan de Vrij en Graziano Pelle waren de doelpuntenmakers voor Feyenoord in Arnhem. Mike Havenaar maakte in de 83e minuut de 1-2. Voor Feyenoord was het de eerste uitzege van het seizoen. Vitesse verspeelde na drie overwinningen voor het eerst dit seizoen punten in eigen huis.

De overwinning van Feyenoord kwam nog ernstig in gevaar in blessuretijd. De mee naar voren gekomen Vitesse-doelman Piet Velthuizen zag een kopbal gekeerd worden door collega-goalie Erwin Mulder, terwijl Havenaar even later de binnenkant van de paal raakte.

Door de zege passeert Feyenoord de Arnhemmers op de ranglijst. Feyenoord staat derde, op twee punten achter koploper Twente. Vitesse heeft de zevende stek in handen.

De Vrij doet weer positief van zich spreken

Feyenoord-trainer Ronald Koeman nam De Vrij vorige week zijn aanvoerdersband af, maar tegen Vitesse kwam de international van Oranje met een gepast antwoord. De Vrij opende na doorkoppen van Pellè uit een corner in de achttiende minuut de score. Twee minuten later verdubbelde de Italiaan na een voorzet van de Samuel Armenteros de marge.

Gedwongen door de achterstand moest Vitesse komen en dat deed de ploeg van coach Peter Bosz dan ook. Kansen voor Lucas Piazon en Renato Ibarra leverden echter niets op. Ook in de tweede helft was het initiatief voor Vitesse, maar lange tijd konden de Arnhemmers het veldoverwicht niet in de score tot uitdrukking brengen. Pas zeven minuten voor tijd nam Havenaar met een kopbal de aansluitingstreffer voor zijn rekening.

Het bleek de opmaat tot een zinderend spannende slotfase, waarin Vitesse geluk ontbeerde. Havenaar zag een kopbal van de doellijn gehaald worden. Ook de twee momenten in blessuretijd leverden niet de gelijkmaker op.

AZ verliest bij FC Groningen

AZ ging vanmiddag bij FC Groningen met 2-1 onderuit. De jonge invaller Richairo Zivkovic besliste in de zeventigste minuut de wedstrijd. Groningen was door een eigen doelpunt van Nick Viergever op voorsprong gekomen, maar Johann Gudmundsson trok de stand gelijk.

AZ staat met dertien punten uit negen wedstrijden nu negende. De Alkmaarders werden door Groningen ingehaald. Die hebben nu veertien punten en staan achtste.

Ajax wint weer eens van FC Utrecht

Ajax won eerder vanmiddag al met 3-0 van FC Utrecht. De ‘angstgegner’ van de Amsterdammers was een groot deel van de wedstrijd beter, maar doelpunten van Thulani Serero en Davy Klaasen braken het Utrechtse verzet. Danny Hoesen verzorgde het slotakkoord. Het was sinds februari 2010 niet meer gebeurd dat Ajax in de Eredivisie van Utrecht won.

De wedstrijdverslagen zijn van persbureau Novum.