Familie dode gevangene geeft gevangenis de schuld

De Penitentiaire Inrichting Nieuwegein, waar de steekpartij plaatsvond.
De Penitentiaire Inrichting Nieuwegein, waar de steekpartij plaatsvond. Foto Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

De familie van de 23-jarige man die eind juli werd doodgestoken in een gevangenis in Nieuwegein stelt de gevangenis daarvoor aansprakelijk. Dat bevestigt hun advocaat vanavond na berichtgeving door De Telegraaf. Volgens de familie had de leiding van de gevangenis de messentrekker en het slachtoffer uit elkaar moeten halen.

Tussen de 31-jarige verdachte van de steekpartij en zijn slachtoffer waren al spanningen, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz namens de nabestaanden. Bovendien had hij een verleden van geweldsdelicten. De gevangenis greep echter niet in, waardoor sprake zou zijn van nalatig handelen.

De raadsman verwijst ook naar eerdere, soortgelijke incidenten in de gevangenis in Nieuwegein. Een jaar geleden raakte bijvoorbeeld een gedetineerde lichtgewond na een steekpartij in de gevangenis. Het slachtoffer had toen ruzie gekregen met twee andere gevangenen en was met een scherp voorwerp gestoken.

Na de dodelijke steekpartij eind juli schreef staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan de Kamer dat de gevangenis niet kampte met overbezetting en dat er voldoende personeel aan het werk was. Wel zouden gedetineerden hebben gevonden dat de afdeling waarop de twee zaten te groot was. Om de rust te herstellen werden vijf gevangenen overgeplaatst. (Novum)