Eredivisie: matig Ajax klopt ‘angstgegner’ Utrecht

Ajax heeft zondag een 3-0 zege geboekt op FC Utrecht. De ‘angstgegner’ van de Amsterdammers was een groot deel van de wedstrijd beter, maar doelpunten van Thulani Serero en Davy Klaasen braken het Utrechtse verzet. Danny Hoesen verzorgde het slotakkoord. Het was sinds februari 2010 niet meer gebeurd dat Ajax in de Eredivisie van Utrecht won.

Ajax begon in de eigen Arena in een te laag tempo en daar maakte Utrecht gretig gebruik van. De bezoekers zetten de Amsterdammers vast en waren vaker gevaarlijker dan thuisclub. Vlak voor rust kwam Ajax echter uit het niets op voorsprong. Matig uitverdedigen van Timoty Derijck betekende dat invaller Serero, die halverwege de eerste helft Siem de Jong kwam aflossen, vrij in kon schieten.

Aan het begin van de tweede helft voetbalde Utrecht nog mee met Ajax, maar langzaamaan kreeg de thuisploeg meer grip op de wedstrijd. Na een klein uur had Utrecht-doelman Robbin Ruiter grote moeite met een afstandsschot van Lesley de Sa. Davy Klaassen was als eerste bij de bal en schoot de rebound binnen.

Ajax had de wedstrijd op dat moment al gewonnen, maar slaagde er lang niet in de score uit te bouwen. Pas in blessuretijd zorgde invaller Hoesen, die Kolbeinn Sigthorsson verving, na een solo voor de derde treffer.

Ajax staat nu na negen duels op zeventien punten, slechts een minder dan koploper FC Twente. Utrecht heeft negen uit negen en is de nummer vijftien van de Eredivisie. (Novum)