Epke Zonderland wereldkampioen turnen op onderdeel rekstok

Zonderland vanmiddag in actie tijdens de rekstokfinale bij het WK turnen.
Zonderland vanmiddag in actie tijdens de rekstokfinale bij het WK turnen. Foto AFP / John Thys

Epke Zonderland is vanmiddag wereldkampioen turnen geworden op het onderdeel rekstok. Zonderland haalde in de toestelfinale in Antwerpen een score van 16,000 punten en liet daarmee al zijn concurrenten achter zich.

De score van Zonderland was net beter dan die van zijn grootste concurrent, de Duitser Fabian Hambüchen, die 15,933 punten liet noteren. Kohei Uchimura uit Japan (15,633) pakte het brons.

Zonderland kwam als vierde in actie in het Sportpaleis en wist toen dat hij Uchimura’s score moest verslaan. Ryohei Kato en Chaopan Lin kwamen niet in de buurt van de score van de Friese favoriet, maar toen was het de beurt aan Hambüchen. De wereldkampioen van 2007 turnde een prima oefening, maar redde het net niet.

Bekijk hier de gouden oefening van Epke:

Met de wereldtitel heeft Zonderland nu alle titels gewonnen op de rekstok. In 2011 werd hij al Europees kampioen en vorig jaar pakte hij in Londen olympisch goud. In 2008 was hij al de beste tijdens de wereldbekerfinale.

Aan stoppen denkt Zonderland ondanks al zijn titels nog niet, zei hij na afloop in een reactie tegen de NOS. “Alle titels zijn binnen. Dat is fantastisch. Een droom die uitkomt”, aldus Zonderland. “Het (turnen) is te leuk. Ik blijf doorgaan en ga nog een paar jaar heel erg genieten van mijn sport.”

Bekijk hier de eerste reactie van Epke bij de NOS:

Geen medaille op brug

Zonderland wist eerder vanmiddag op de brug met gelijke leggers geen WK-medaille kunnen veroveren. De Fries zette een score van 15,300 punten neer. De Chinees Chaopan Lin en Kohei Uchimura uit Japan deelden met 15,666 punten het goud, John Orozco uit de Verenigde Staten haalde 15,533 punten.