Duitse ambassademedewerker doodgeschoten in Jemen

Een medewerker van de Duitse ambassade in Jemen is vanmiddag doodgeschoten in Sana’a, de hoofdstad van het land. De aanval vond plaats bij een supermarkt, meldt persbureau AFP. Volgens diplomatieke bronnen is de ambassadeur aan een ontvoering ontsnapt.

Omwonenden verzamelden zich vanmiddag na het schietincident rondom de supermarkt.
Omwonenden verzamelden zich vanmiddag na het schietincident rondom de supermarkt. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Een medewerker van de Duitse ambassade in Jemen is vanmiddag doodgeschoten in Sana’a, de hoofdstad van het land. De aanval vond plaats bij een supermarkt, meldt persbureau AFP. Volgens diplomatieke bronnen is de ambassadeur aan een ontvoering ontsnapt.

De identiteit van de gedode Duitser is nog niet bekend. Volgens bronnen van AP gaat het om een beveiliger. Hij zou dodelijk geraakt zijn bij een aanval van twee bewapende mannen op een diplomatiek voertuig. AFP meldt dat de gedode man de bodyguard van de Duitse ambassadeur in Jemen was. De ambassadeur, Carola Müller-Holtkemper, zou aan een ontvoering zijn ontsnapt.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat militanten geprobeerd hebben om een westerse ambassadeur te kidnappen in Jemen. Westerse doelen in het land worden al wel langer bedreigd door Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, dat delen van zuid-Jemen onder controle heeft. Onlangs moesten een aantal westerse ambassades, waaronder de Nederlandse, tijdelijk hun deuren sluiten wegens terreurdreiging.

Het kidnappen van niet-westerse diplomaten is al wel voorgekomen in Jemen. De Saoedische plaatsvervangend consul in Aden en een Iraanse diplomaat zijn op dit moment nog in handen van Al-Qaeda.