Dodental scheepsramp bij Lampedusa opgelopen tot 194

Een houten kruis op een begraafplaats op Lampedusa. Het dodental als gevolg van de ramp is opgelopen tot 194.
Een houten kruis op een begraafplaats op Lampedusa. Het dodental als gevolg van de ramp is opgelopen tot 194. Foto Reuters / Antonio Parrinello

Duikers hebben vandaag nog eens 83 lichamen geborgen van migranten die donderdag bij een ramp met een overvolle boot bij het Italiaanse eiland Lampedusa om het leven kwamen. Dat meldt persbureau AP. In totaal zijn nu 194 lichamen geborgen. Er worden nog ruim 150 mensen vermist.

Reddingswerkers hervatten vanochtend de zoektocht naar de slachtoffers. De lichamen werden naar de kust gebracht en vervolgens overgebracht naar een tijdelijk mortuarium op het vliegveld. De kustwacht heeft de zoektocht met het inzetten van de avond gestaakt. Duikers gaan morgen verder, mits de zee kalm blijft.

De zoektocht lag de afgelopen twee dagen stil vanwege slechte weersomstandigheden. Duikers konden door de ruwe zee het scheepswrak niet bereiken.

‘Er zijn geen woorden ten overstaan van doden’

De Italiaanse minister van integratie Cecile Kyenge bracht vandaag een bezoek aan een vluchtelingenkamp op Lampedusa, waar de overlevenden van de ramp zijn opgevangen. Ze noemde de omstandigheden in het overvolle kamp “schandelijk”. Velen slapen in de openlucht.

Kyenge keek later op de dag toe toen de lichamen uit de boten werden gehaald en in vrachtauto’s werden geladen, om vervolgens naar het provisorische mortuarium te worden gebracht. “Er zijn geen woorden ten overstaan van doden”, zei Kyenge:

“Het zijn moeilijke momenten waarin we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We kunnen deze tragedie niet alleen aanpakken, maar moeten dat met Europa doen. We moeten antwoorden hebben voor degenen die vluchten, die moeten worden beschermd, die hier komen voor hulp.”

‘Middellandse Zee kan geen openluchtkerkhof blijven’

De oproep van Kyenge lijkt weerklank te vinden in Europa. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, brengt woensdag een bezoek aan Lampedusa. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat Europa moet optreden om dit soort tragedies te voorkomen.

Frankrijk en Italië hebben een verzoek ingediend om de kwestie dinsdag op de agenda te zetten bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse zaken. “De Middellandse Zee kan niet een gigantisch openluchtkerkhof blijven”, aldus Fabius.

Het verongelukte schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle naar schatting vijfhonderd schepelingen raakten te water. Er worden nog ruim tweehonderd mensen vermist. Van de vijfhonderd vluchtelingen overleefden 155 mensen de ramp. (Novum)