De ontmanteling van Syrische chemische wapens is begonnen

Een konvooi met inspecteurs van de OPCW steekt de grens tussen Libanon en Syrië over.
Een konvooi met inspecteurs van de OPCW steekt de grens tussen Libanon en Syrië over. Foto AP / Bilal Hussein

De ontmanteling van de Syrische chemische wapens door inspecteurs van de OPCW is begonnen. Dat meldt persbureau AP. De eerste stap is het vernietigen van alle apparatuur om chemische wapens te maken en te vullen.

In NRC Handelsblad wordt dit weekend beschreven hoe deze klus de grootste uitdaging van de OPCW in haar bestaan is.

“Zelfs Irak na de eerste Golfoorlog (1990-’91) steekt gunstig af bij Syrië. De inspecteurs, die onder VN-vlag massavernietigingswapens ontmantelden, opereerden in gevaarlijke omstandigheden. Maar de oorlog was voorbij en veel was al verwoest door Amerikaanse bommen. In Syrië moeten inspecteurs duizend ton mosterdgas en zenuwgassen als sarin, en de grondstoffen daarvoor, onschadelijk maken. Plus granaten en raketten om ze te verspreiden. Op zo’n 45 plaatsen, deels in gebied waarom zwaar wordt gevochten en dat alleen door de lucht bereikbaar is.”

De inspecteurs hebben opdracht gekregen om voor medio 2014 het Syrische gifgasarsenaal te ontmantelen. Een van de eerste taken is het onklaar maken van de fabrieken, machines en laboratoria waar de chemische wapens worden vervaardigd. Dat karwei moet op 1 november voltooid zijn.