Commando’s VS arresteren kopstuk Al-Qaeda in Libië

In de Libische hoofstad Tripoli hebben Amerikaanse commando’s een Al Qaeda-leider opgepakt die al meer dan tien jaar werd gezocht. De man zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

In de Libische hoofstad Tripoli hebben Amerikaanse commando’s een Al Qaeda-leider opgepakt die al meer dan tien jaar werd gezocht. De man zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Volgens het Pentagon gaat het om Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook wel bekend als Anas al-Libi. Persbureau Reuters spreekt van een significante klap voor Al Qaeda. Al-Libi stond op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen. Een woordvoerder van het Pentagon laat op Twitter weten dat de terroristenleider op dit moment buiten Libië wordt vastgehouden.

Twitter avatar PentagonPresSec George Little As the result of a US CT operation, Abu Anas al-Libi is currently lawfully detained by the US military in a secure location outside Libya.

Er is weinig bekend over de actie. Ooggetuigen vertellen aan Reuters dat al-Libi werd opgepakt toen hij na het ochtendgebed onderweg naar huis was. Het Pentagon heeft nog geen details vrijgegeven.

Al-Libi stond op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen. Op zijn hoofd stond een prijs van 5 miljoen dollar. Foto AFP / FBI

Actie tegen kopstuk Al-Shabaab mislukt

De actie in Tripoli was één van de twee anti-terreuracties die de VS gisteren uitvoerden. In de Somalische stad Baraawe werd een poging gedaan een leider van de militante islamitische beweging Al-Shabaab op te pakken. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de dodelijke terreuraanval op het winkelcentrum in Nairobi, twee weken geleden.

De actie mislukte. Commando’s vielen zijn villa aan, maar waren gedwongen om zich na een vuurgevecht terug te trekken. Mogelijk is de leider wel gedood bij het vuurgevecht, maar dat is nog niet bevestigd.

Twitter avatar PentagonPresSec George Little I can confirm that US military personnel were involved in a CT operation yesterday against a known al-Shabaab terrorist.