Wijffels is een winnaar

Prijzenfestival in huize Wijffels. Volgende maand worden er maar liefst drie Herman Wijffelsprijzen uitgereikt: De Herman Wijffels Innovatieprijs ter stimulering van duurzame innovatie, de Herman Wijffels Publieksprijs en voor het eerst nu ook een Herman Wijffels Prijs in de categorie zorg.

Naar weinigen wordt bij leven al een trofee vernoemd, maar Wijffels behoort tot de buitencategorie: voormalig SER-voorzitter, oud-topman van de Rabobank, ex-bewindvoerder Wereldbank, informateur kabinet Balkenende IV, hoogleraar en bezig baasje in het maatschappelijk middenveld met legio commissie-functies. Op 7 november zal hij de naar hem vernoemde bokalen samen met Rabo-bankier Piet Moerland uitreiken.

Maar voor die tijd maakt Herman Wijffels eerst zelf kans in de prijzen te vallen. Hij is genomineerd voor de kwakzalversprijs 2013. De onderscheiding die morgen wordt uitgereikt, is voor die persoon of instelling die het afgelopen jaar de kwakzalverij het meest bevorderd heeft.

Wijffels heeft zijn nominatie volgens de jury om diverse redenen verkregen. Hij zit in het comité van aanbeveling van Natuurcollege, dat is de Lippe-Biesterfeld Foundation van bomenprater prinses Irene. Wijffels schreef, zo noteert de jury, samen met een aantal „komieken, antroposofen en acupuncturisten” een brief aan de minister waarin geclaimd werd dat alternatieve geneeswijzen de zorgkosten met 15 procent kunnen verlagen. En hij deed een vlammende aanbeveling op de flap van het boek Ufo’s bestaan gewoon. Klinkt toch als een goede kanshebber.

Jeroen Wester