Tiviakov als een strenge leraar

Al was het laatste grandprixtoernooi van de serie zogenaamd in Parijs, een toerist in Parijs die ook even naar het schaken wilde gaan kijken, moest daar wat moeite voor doen. Elancourt, vroeger een dorpje en nu een kleine voorstad, ligt op ongeveer dertig kilometer ten westen van het Parijse centrum en is, als ik het goed heb gezien, lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Wie de tocht met metro, trein en bus had volbracht, zag wel iets moois. De speelzaal in de eeuwenoude Chapelle de la Villedieu was statig. Ik hoop dat er wierook werd gebrand tijdens de rondes.

Nederland was vertegenwoordigd door Anish Giri als deelnemer, Alina l’Ami als perschef en Sergei Tiviakov als commentator. L’Ami en Tiviakov deden hun plicht, maar met Giri ging het slecht. Ik weet nog niet hoe het vrijdag in de laatste ronde is gegaan, maar tot die tijd had hij vier partijen verloren, zes remise gespeeld en er niet een gewonnen.

Op de persconferenties leek hij zijn goede humeur te behouden. Toen hij door een mislukte opening verloren had van Alexander Grisjtsjoek en zei dat hij de variant wel eens gezien had in partijen in Wijk aan Zee van vrienden, zei Tiviakov als een strenge leraar: „Je moet echt mijn partijen in deze opening goed bestuderen.” Giri lachte vriendelijk en zei: „Er zijn erg veel partijen die ik goed moet bestuderen.”

Vervolgens leek Tiviakov hem aan een kruisverhoor te willen onderwerpen. Wat had je hierop gespeeld en wat daarop? Grisjtsjoek greep in en nam Giri in bescherming: „Moet Anish nu voor het oog van de wereld zijn hele openingsrepertoire verraden?”

De serie grandprixtoernooien geeft volgens een systeem dat te ingewikkeld is om uit te leggen, twee plaatsen in het kandidatentoernooi van volgend jaar. De serie is al gewonnen door Veselin Topalov, die in Elancourt niet meedeed, en de tweede plaats in het kandidatentoernooi zou naar Fabiano Caruana gaan, als die in Elancourt ongedeeld eerste werd. Als dat niet lukte, was die plaats voor de Azeri Sjachriar Mamediarov, die in eigen land de gebeurtenissen afwachtte.

Voor de laatste ronde stond Caruana wel bovenaan, maar gelijk met Boris Gelfand, wat dus nog niet genoeg was. Tijdens die laatste ronde zal Mamediarov voor zijn computerscherm op het puntje van zijn stoel hebben gezeten.

Vassili Ivantsjoek-Alexander Grisjtsjoek, grandprix Elancourt 2013

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. Lf4 Lg7 5. e3 0-0 6. Tc1 Le6 7. c5 Doelgericht maar weinig flexibel. 7…c6 8. b4 Pbd7 9. Ld3 Ph5 10. Pge2 f6 11. h4 Zo vermijdt wit de ruil van zijn loper, omdat 11…Pxf4 12. Pxf4 Lf7 13. h5 heel slecht voor zwart zou zijn, maar wits laatste zet heeft ook ernstige bezwaren. 11…Lf7 12. Lh2 Dreigt 13. g4. 12…f5 Zwart staat klaar voor e7-e5 met actief spel. 13. f4 Als dit moet, is er iets mis met wits strategie. 13…Phf6 14. Lg3 Pg4 15. Dd2 Pdf6 16. Pd1 Pe4 17. Lxe4 dxe4 Zwart staat prachtig. Zijn Lf7 heeft een mooie diagonaal en veld d5 wacht op zijn paard. 18. a4 b6 19. h5 Hij probeert een uitweg voor Lg3 te vinden, maar straks zal zwarts open g-lijn wit opbreken. 19…gxh5 20. Lh4 Lf6 21. Lxf6 Pxf6 22. Pf2 Kh8 23. 0-0 Tg8 24. b5 Tc8 25. cxb6 Dxb6 26. a5 Db7 27. bxc6 Txc6 28. Txc6 Dxc6 29. Tc1 Da6

DIAGRAM

Zwart heeft de krachtzetten Lc4 en Pd5 in petto en staat gewonnen. 30. Tc5 En hierna is het snel uit. 30…Lc4 31. Pc3 31. Kf1 Pd5 is even erg voor wit. 31…Lf1 Wit gaf op. Zijn pion g2 valt en dan valt alles.