Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Teeven beslist volgende week over proefverlof Volkert van der G.

Staatssecretaris Fred Teeven.
Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven neemt volgende week een beslissing over het omstreden proefverlof van Volkert van der G. Dat heeft hij gisteravond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Teeven heeft tot 14 oktober de tijd om over het verlof te beslissen. Wanneer precies hij zal besluiten kon hij nog niet zeggen. Hij lichtte toe:

“Het lijkt me verstandig dat niet op het allerlaatste moment te doen, maar om volgende week die beslissing te nemen.”

Deze week oordeelde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat Teeven opnieuw moet besluiten over het verlof. Eerder had Teeven toestemming geweigerd voor een proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn. In mei volgend jaar heeft Van der G. twee derde van zijn straf erop zitten en wordt hij naar verwachting vrijgelaten.

Volgens Teeven leidt het tijdelijke verlof van Van der G. tot maatschappelijke onrust. Hij denkt dat er nog steeds gevaar voor de openbare orde als Van der G. op proefverlof gaat.

“Je moet dat goed laten bekijken door de diensten die daar verantwoordelijk voor zijn. De veiligheid van zijn familie is een omstandigheid. Uiteindelijk is dat mijn verantwoordelijkheid ook.”

Bekijk hier de uitzending terug met Teeven:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.