Routekaart moet Tunesische politiek rust brengen

Beji Caid Essebsi, de voormalige Tunesische premier en leider van de Nida Touns partji, sprak vandaag met de media tijdens de Nationale Conferentie voor Dialoog.
Beji Caid Essebsi, de voormalige Tunesische premier en leider van de Nida Touns partji, sprak vandaag met de media tijdens de Nationale Conferentie voor Dialoog. Foto Reuters/Zoubeir Souissi

De politieke partijen in Tunesië hebben hun handtekening geplaatst onder een routekaart die een einde moet maken aan de al maanden durende politieke impasse waarin het land verkeert. De partijen beginnen een dialoog die binnen drie tot vier weken moet leiden tot het vervangen van de regering door een kabinet van technocraten. Die moeten nieuwe verkiezingen organiseren.

De routekaart is een tegenvaller voor de gematigde islamitische partij Ennahda, die het land bijna twee jaar heeft bestuurd. Helemaal met lege handen blijft de partij niet achter. De door Ennahda gedomineerde nationale vergadering moet een nieuwe grondwet voltooien die de weg moet bereiden voor de verkiezingen.

Ennahda stemde in met aftreden na protesten

Tienduizenden Tunesiërs zijn begin vorige maand de straat op gegaan om het vertrek te eisen van de door fundamentalisten gedomineerde regering. Het was het grootste protest sinds in juli een politieke crisis uitbrak na de moord op een oppositieleider.

De oppositie, geleid door het Nationaal Reddingsfront, eiste dat de fundamentalistische regeringspartij Ennahda plaats zou maken voor een interim-regering en dat er vervolgens nieuwe verkiezingen worden gehouden. De oppositie vindt dat de lankmoedige houding van Ennahda heeft geleid tot de moord op de oppositieleider. Onder deze druk stemde Ennahda ermee in af te treden.

Tunesië, het land waar de Arabische Lente van 2011 begon, kampt al twee jaar met onrust. Deze is verergerd door de moorden op twee vooraanstaande leden van de oppositie in februari, en dus in juni. (Novum)