Paddestoel met geitenkaas

Wie nu op paddestoelenjacht gaat, vindt vast en zeker parasolzwammen, want die staan echt ineens overal. En reuzenbovisten, die dikke witte poefen die je nergens mee kunt verwarren en die in hun eentje een heel gezin te eten kunnen geven. Ze staan soms zomaar in de stad op het talud van een weg, of je

Wie nu op paddestoelenjacht gaat, vindt vast en zeker parasolzwammen, want die staan echt ineens overal. En reuzenbovisten, die dikke witte poefen die je nergens mee kunt verwarren en die in hun eentje een heel gezin te eten kunnen geven. Ze staan soms zomaar in de stad op het talud van een weg, of je ziet ze vanuit de auto in een weiland staan – alsof er sneeuwwitte voetballen in het gras liggen. De grote parasolzwam, die er natuurlijk uitziet als een parasol (zoek hem op in een paddestoelengids) heeft een heel geschikte hoed om te vullen. Je kunt de hoed ook even door losgeklopt ei halen, dan door paneermeel en hem dan in de boter bakken. Heerlijk. Wie geen paddestoelen gaat plukken, kan met portobello’s heel goed parasolzwamhoeden imiteren. Of die kiest een van de tamme paddestoelensoorten die ze op de markt hebben. Of gewoon kastanjechampignons, ook lekker.

Gevulde parasolzwamhoeden van Michiel Bussink

4 grote parasolzwammen

50 g boter

50 g jonge harde geitenkaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder voorzichtig de taaie stelen van de parasolzwammen. Wrijf de hoeden met een doekje schoon. Leg ze met de onderkant naar boven in een beboterde ovenschaal.

Doe in elke hoed een klontje boter en zet de schaal tien minuten in de oven. Strooi de geraspte geitenkaas over de hoeden en zet ze nog tien minuten à een kwartier in de oven.

Maak er spekbonen-met-pruimen bij

1 pond spekbonen

klontje boter, 1 sjalotje

1 pond pruimen (ontpit)

1 el balsamico azijn

1 ons blanke amandelen

klein bosje verse oregano

Kook de spekbonen in water tot ze nét gaar zijn. Giet ze af en spoel ze met koud water om het koken te stoppen. Snijd de ontpitte pruimhelften nog een keer door.

Smelt de boter in een koekenpan. Hak het sjalotje fijn en bak dat op laag vuur. Draai het gas wat hoger en doe de spekbonen erbij. Bestrooi het geheel met zout of fleur de sel.

Voeg de pruimen en de balsamico toe, laat even heel kort warm worden. Bestrooi met de amandelen en de oregano en dien het meteen op.