Oppassen voor ‘meltdown’

„In de VS spelen twee discussies. De eerste gaat over de begroting 2014. Eind september was de deadline. Niet-essentiële overheidsdiensten zijn voorlopig dicht. Zo’n sluiting is vervelend voor de Amerikaanse economie, en dus voor ons, maar te overzien als het niet te lang duurt. De tweede discussie gaat over het verhogen van het schuldenplafond. De VS bepalen een wettelijke grens voor het schuldenbedrag. Wordt die medio oktober overschreden, dan moet dat omhoog om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Ook hier geldt: zonder akkoord een sluiting. Maar dan één met meer gevolgen. Het geld is immers gewoon op, voor alle overheidsdiensten. Theoretisch kan dit leiden tot een faillissement van de Amerikaanse overheid. Er is dan geen geld meer om rente of aflossingen te betalen. Dergelijke shutdown zou bijgevolg meer lijken op een meltdown. Wereldwijd.”