Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Norbert Klein definitief nieuwe fractievoorzitter 50Plus

Norbert Klein (links) en Jan Nagel van 50Plus na de vergadering in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst is Klein gekozen om het fractievoorzitterschap van de opgestapte Henk Krol over te nemen.
Norbert Klein (links) en Jan Nagel van 50Plus na de vergadering in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst is Klein gekozen om het fractievoorzitterschap van de opgestapte Henk Krol over te nemen. Foto ANP / Michael Kooren

De adviesraad van 50Plus heeft Norbert Klein unaniem gekozen tot fractievoorzitter van de partij. Klein neemt het stokje over van Henk Krol, die gisteren onverwacht aftrad nadat bleek dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremie betaalde voor zijn personeel.

Tegen persbureau Novum zei de 57-jarige Klein na afloop van de besloten partijbijeenkomst in Utrecht:

“Het komt als een donderslag bij heldere hemel. Het is compleet onmogelijk om in de voetsporen van Henk Krol te treden, met zijn charisma, zijn enthousiasme. Maar ik ben de politiek in gegaan met een ideaal en daar wil ik nog steeds mijn stinkende best voor doen.”

Krol zou tussen 2004 en 2007, en in 2009 geen werkgeversbijdrage hebben betaald voor het pensioen van zijn werknemers. Het geld dat de werknemers voor hun pensioen betaalden werd ook achtergehouden om een faillissement van de Gay Krant te voorkomen. Hierdoor hebben zijn oud-medewerkers nu een pensioengat van vier of vijf jaar. Krol zegt zelf dat hij jarenlang niet op de hoogte was dat hij pensioenpremies moest afdragen.

Vertrek Krol persoonlijk drama

De nieuwe fractievoorzitter van 50Plus heeft nog niet gesproken met Krol over het plotselinge vertrek. De fractievoorzitter noemt het afscheid van zijn collega een ‘persoonlijk drama’.

“Dat komt deels door zijn emotionele geslotenheid en daarnaast ben ik in een heel andere achtbaan terechtgekomen.

Op de vraag of Krol zelf niet ook verantwoordelijk is voor zijn vertrek, antwoordt Klein het nieuws alleen in de kranten te hebben gelezen. “Ik heb nog geen hoor en wederhoor gepleegd.”

Krol wil mogelijk bestuurslid worden

Vorige maand stapte drie bestuursleden van de ouderenpartij op. De drie stonden onder druk nadat ze op eigen houtje campagneleider Dick Schouw en Adriana Hernández hadden geroyeerd. Henk Krol zou overwegen zich aan te melden als bestuurslid van de ouderenpartij. Klein wil daar nog niet op ingaan.

“Het is een democratische partij. Ieder partijlid, dus ook Henk Krol, kan zich daarvoor aanmelden. De leden beslissen.”

Volgende maand organiseert 50Plus een landelijke ledenvergadering. Lees hier een overzicht van de politieke carrière van Henk Krol.