NEC verliest ondanks comeback - Gelijkspel Roda - PEC Zwolle

NEC blijft ook na dit weekeinde hekkensluiter in de Eredivisie, daarnaast heeft PEC Zwolle vanavond niet kunnen profiteren van twee rode kaarten voor Roda JC: het werd 0-0.

De Nijmeegse club NEC kwam vanavond uit tegen Go Ahead Eagles knap terug van een 3-0 achterstand, maar ging uiteindelijk toch met 4-3 onderuit. Een eigen doelpunt van de Iraniër Alireza Jahanbakhsh werd NEC in de voorlaatste minuut fataal.

De wedstrijd in de Adelaarshorst leek na een halfuur al gelopen. Deniz Turuc opende in de vierde minuut de score, waarna Xander Houtkoop er uit een voorzet van Jarchinio Antonia in de 21e minuut 2-0 van maakte. Antonio zorgde wat later zelf voor de 3-0 ruststand.

NEC met lege handen ondanks comeback

Niets wees op een comeback van NEC, totdat de laatste twintig minuten waren aangebroken. Michael Higdon (72e) en Jakob Jantscher (76e) brachten de spanning volledig terug. Net nadat Joey Godee namens Go Ahead de binnenkant van de paal had geraakt, zorgde Ryan Koolwijk (87e) zelfs voor de gelijkmaker.

Ondanks de comeback bleef NEC uiteindelijk met lege handen achter. Jahanbakhsh schoof een voorzet van Marnix Kolder onder druk van Godee in zijn eigen doel.

NEC heeft pas vier punten en wacht nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen. Go Ahead staat met twaalf punten negende.

Twee rode kaarten en gemiste strafschop in Kerkrade

Roda moest in Kerkrade al na 23 minuten verder met tien man nadat Roly Bonevacia van het veld was gestuurd. Vijf minuten voor tijd kreeg ook Frank Demouge rood voor een vermeende elleboogstoot. Zwolle had voor rust een strafschop gemist.

Het duel werd kort na het wegsturen van Demouge stilgelegd omdat er door fans plastic bierglazen op het veld werden gegooid. De scheidsrechter hervatte het duel na ongeveer een kwartier, waarna de ploegen niet meer tot scoren kwamen.

Roda JC-directeur Marcel van den Bunder maant de supporters in Kerkrade tot rust en kalmte, nadat arbiter Dennis Higler het duel tien minuten stillegde vanwege de hoeveelheid voorwerpen die er vanaf de tribunes op het veld werden gegooid:

Achenteh schoot naast

Bonevacia werd al snel met rood van het veld gestuurd wegens het neerhalen van Darryl Lachman. De verdediger maakte een lange rush richting de Limburgse goal. Bonevecia gaf Lachman op de rand van de zestien al dan niet bewust een tik op zijn schoenen, waarna de oud-Ajacied moest inrukken. Rochdi Achenteh schoot de daaropvolgende strafschop echter naast.

Roda was voor de rode kaart van Bonevacia de gevaarlijkere ploeg, maar tegen tien man greep Zwolle het initiatief. Onder meer dankzij doelman Filip Kurto pakte Roda, dat in de tweede helft nog af en toe gevaarlijk wist te worden, toch een punt.

Demouge moest naar de kant na een luchtduel met Joost Broerse. De spits raakte de verdediger met zijn arm, die vervolgens bebloed het veld verliet. Demouge liep drie weken geleden tegen NAC Breda ook al tegen een rode kaart op.

Zwolle, dat een duel meer heeft gespeeld dan het merendeel van de concurrentie, staat gedeeld tweede met vijftien punten. Roda heeft vijf punten minder en staat twaalfde.(Novum)