Namen bekend van enkele strijders aanval Kenia

De namen van vier strijders die twee weken geleden deelnamen aan een terreuraanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn bekend. Dat heeft een woordvoerder van het Keniaanse leger vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Zwarte rook steeg op boven het Westgate winkelcentrum in Nairobi op 21 september, de dag van de terroristische aanval die uitmondde in een gijzeling.
Zwarte rook steeg op boven het Westgate winkelcentrum in Nairobi op 21 september, de dag van de terroristische aanval die uitmondde in een gijzeling. Foto AP/Jerome Delay

De namen van vier strijders die twee weken geleden deelnamen aan de terreuraanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn bekend. Dat heeft een woordvoerder van het Keniaanse leger vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Behalve de namen Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene en Umayr is niets meegedeeld over de identiteit van de opstandelingen.

Matt Bryden, voormalig hoofd van de waarnemersgroep van de Verenigde Naties voor Somalië liet weten dat Al-Kene en Umayr bekende leden zijn van Al-Hijra, een Keniaanse extremistische groepering met banden met Al-Shabab. Nabhan is mogelijk verwant aan Saleh Ali Saleh Nabhan, een leider van Al-Qaida die in 2009 door Amerikaanse commando’s werd gedood, zei Bryden.

71 doden na bestorming winkelcentrum

Het luxueuze winkelcentrum in Nairobi werd op zaterdag 21 september rond het middaguur bestormd door een groep van tien tot zeventien terroristen. Ze schoten om zich heen en gooiden met granaten, waarna een vuurgevecht met de politie ontstond. Er werden ook winkelcentrumbezoekers gegijzeld. Er kwamen minstens 61 winkelcentrumbezoekers, 5 agenten en 5 terroristen om het leven bij de aanval.

De aanslag werd opgeëist door Al-Shabaab, een Somalische militanten beweging. Het zou een vergelding zijn voor de invasie in Zuid-Somalië door Kenia, twee jaar geleden.