Opinie

Nagels & doodkisten

Youp

Iemand verbaasd dat Henkie Krol gesjoemeld heeft met geld? Nee toch? Hij reed in zijn Gay Kranttijd in een Porsche. Gisteren las ik dat hij dat blad niet zag als een commercieel project, eerder als een ideëel collectief. Dus ze reden waarschijnlijk allemaal in een Porsche.

Toen gisterochtend zijn aftreden bekend werd hadden diverse collega-politici het over een persoonlijk drama. Ze hadden het niet over de ex-redacteuren die nu tot hun dood door moeten werken omdat hun baas hun pensioenpremies in zijn bolide had gestopt. Nee, ze hadden het over Krol. Hoezo persoonlijk drama?

Het spelletje is gewoon uit. Henk heeft zich nooit echt bekommerd om die droeve bingobejaarden uit zijn politieke partijtje. Het ging Henk maar om één bejaarde dat was Henk zelf. Dat proefde je in elke triomfantelijke lettergreep die hij op televisie uitsprak. Hij glunderde dusdanig chronisch dat hij bij ons thuis Henk Krols genoemd werd.

Neemt u van mij aan: een man die als ondernemer zijn werknemers verplicht een geheimhoudingsverklaring te tekenen deugt niet. En Henk deed dat. En de vazallen die hun poot onder zo’n prul zetten zijn natuurlijk ook weke watjes. „Homo’s”, zouden we vroeger roepen, maar dat mag niet meer.

Wel grappig dat het weer eens gebeurt in een door Jan Nagel opgerichte politieke partij. Die heeft een neus voor ijdele charlatans. Benieuwd met wie hij hierna weer komt? Ratelband? Bram?

Jammer dat de vertrekkende burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel al een nieuw schnabbeltje heeft. Deze brokkenpiloot was meer dan geschikt geweest voor een functie in Nagels demente bejaardenpartij.

Peter heeft een leuke geschiedenis: bij de ene ramp lag hij te tukken met zijn telefoon uit, bij de Facebookrellen in Haren stapelde hij fout op fout op fout en bij alle andere plaatselijke problemen was de schat met vakantie. Als hij terugkwam kon hij onmiddellijk zijn excuses aanbieden omdat hij weer een of andere domme uitspraak had gedaan. Toen hij onlangs met veel bombarie een persconferentie aankondigde dachten alle nuchtere Groningers opgelucht: hij gaat weg! Niks daarvan. Het ging over de intocht van Sinterklaas! Ze hebben later aan Peter verteld dat die niet bestaat. Het meest geestige is dat de Groninger burgervader iets in internationale rampenbestrijding gaat doen. De eerste vraag bij zijn sollicitatie was: Heeft u ervaring?

Wat hij precies gaat doen? Hij wordt crisismanager. Hij vertelt gemeentes hoe ze met rampen om moeten gaan. Dus voor je het weet staat Petertje op de kade in Lampedusa uit te kijken naar de stoomboot van de Sint.

Lampedusa! De niet te bevatten scheepsramp. Dat is weer eens wat anders dan een mislukt Oad-reisje. Zal Somalië ook een omroep MAX hebben waar je in een programma kunt klagen over je vakantie? Dat je mag mekkeren dat de hut tegenviel, de douches het niet deden en het eten niet vers was.

En de doden krijgen geen voetbalbegrafenis zoals bij Feyenoord. Als fan kan je binnenkort in een kist met het Rotterdamse clublogo. De verdrietige familie en vrienden mogen in de spelersbus achter de rouwauto aan naar het kerkhof. Die bus is wel wat tranen gewend. Of ik het raar vind? Ja. Ten eerste gaat het eindelijk weer hartstikke goed met Feyenoord en dan verhuur je je bus toch niet aan een begrafenisondernemer? De directie moet aan de toekomst denken. Trouwauto! Discobus! Feest! Optimisme!

Als iemand graag het logo van zijn favoriete voetbalclub op zijn kist of urn wil dan moet hij dat lekker doen, maar dan heb je toch vrienden die een sticker plakken of een vlag draperen? Dat is toch genoeg? Soms rijdt de stoet nog even langs het stadion. Prachtig! Bij de begrafenis van een oud-speler van Ajax zag ik onlangs veel rood-witte bloemstukken. Duidelijker taal kon niet.

Maar dat de tranenmaffia nu meteen weer inspringt op dit soort sentiment vind ik zo vunzig. Voorgebakken verdriet.

Hoe gaan andere clubs dat trouwens doen? In Qatar word je in het stadion zonder vlam gecremeerd op kosten van de FIFA, de Arena is al jaren een rouwkamer en bij ADO schudden ze de urnen voorlopig leeg op het hoofdveld zodat het de komende weken nog enigszins bespeelbaar is.