Nadal weer de nummer één van de wereld

Rafael Nadal tegen Tomas Berdych in de halve finale van het ATP-toernooi in China. De zege bezorgde hem weer de koppositie bovenaan de ATP-ranglijst.
Rafael Nadal tegen Tomas Berdych in de halve finale van het ATP-toernooi in China. De zege bezorgde hem weer de koppositie bovenaan de ATP-ranglijst. Foto EPA / Rolex Dela Pena

Rafael Nadal is na ruim twee jaar weer de nummer één tennisser van de wereld. De Spanjaard heroverde zaterdag de koppositie op de wereldranglijst door zijn finaleplaats bij het ATP-toernooi van Beijing. Hij lost Novak Djokovic af op de ranking, die maandag officieel van kracht wordt.

Nadal hoefde zich zaterdag nauwelijks in te spannen. Zijn tegenstander Tomas Berdych gaf in de halve eindstrijd in de eerste set op met rugproblemen. De tennisser van Mallorca leidde toen al met 4-2. Voor Nadal was het zijn 21e overwinning op rij en de 65e van het seizoen. Daar staan slechts drie nederlagen tegenover.

De 27-jarige Spanjaard was dit seizoen onder meer de beste op Roland Garros en de US Open. In totaal schreef hij tien toernooien op zijn naam. Hij stond vorig jaar nog zeven maanden aan de kant met een zware knieblessure, maar keerde dit seizoen ijzersterk terug.

Na zijn overwinning zei Nadal:

“Dit is een geweldig jaar, zonder twijfel één van de beste in mijn carrière. Het is heel speciaal om de toppositie terug te hebben, nadat ik meer dan een halfjaar niet heb kunnen spelen. Wat mij vooral blij maakt is alles wat ik er aan heb gedaan om weer te staan waar ik nu sta.”

Nadal voerde in zijn loopbaan twee keer eerder de ranking aan. Vanaf 18 augustus 2008 voor een periode van 46 weken en nog eens 56 weken van 7 juni 2010 tot 4 juli 2011. Daarna werd hij afgelost door Novak Djokovic, die 101 weken bovenaan stond.
De Serviër komt ook nog in actie in de Chinese hoofdstad. Hij neemt het in de halve finale op tegen de Fransman Richard Gasquet. (Novum)