Lidl & Grands Vins

Op de avond na de Lidl-proeverij waarover ik vandaag ook verslag doe in de gedrukte versie van deze krant, kwam er een gerecht op tafel uit Recepten van Alain Passard, de ***chef die groenten een hoofdrol geeft. Passard adviseert bij ‘eekhoorntjesbrood met gekonfijte citroen, tijm en olijfolie’ een 7-8 jaar oude Bordeaux. Kwam dat mooi uit dat een wijn uit het nieuwe ‘Grands Vins de France’-assortiment waarmee de Duitse ‘deep discounter’ het hogere prijssegment betreedt de proef had doorstaan.

In deze Château Saint Eugène 2006 uit Pessac-Léognan ( € 11,99) herfstte het eveneens al wat, zijn milde notigheid flatteerde de paddenstoelen en de enigszins nerveuze zuren – karakteristiek voor het jaar – versmolten met de citroeninbreng.

Ook bij het gerecht van collega de Vos zal de paddenstoel zijn hoed afnemen voor rood van cabernet sauvignon. Al deed ik onlangs ook een geslaagd experiment met een witte tegenpool: de van ultrarijpe chardonnay gemaakte Guffens ‘Plateau de l’Aigle’ 2011 uit Vaucluse (€ 19,35; Vojacek Wijnen) kleurde de herfst op volstrekt eigen wijze.