‘Leider Al-Shabaab door Amerikanen gedood in Somalië’

Amerikaanse commando’s hebben vanavond een leider binnen de militante islamitische beweging Al-Shabaab opgepakt in zijn villa in de Somalische stad Baraawe. Aanleiding is de dodelijke aanslag op een winkelcentrum in Nairobi van 21 september, aldus de NYT.

Mensen verlaten op 21 september onder politiebegeleiding het winkelcentrum in Nairobi dat onder vuur werd genomen door militanten.
Mensen verlaten op 21 september onder politiebegeleiding het winkelcentrum in Nairobi dat onder vuur werd genomen door militanten. Foto AFP / Simon Maina

Amerikaanse commando’s hebben vanavond mogelijk een leider binnen de militante islamitische beweging Al-Shabaab gedood in de Somalische stad Baraawe. Aanleiding is de dodelijke aanslag op een winkelcentrum in Nairobi van 21 september, zo melden Amerikaanse autoriteiten tegenover de New York Times.

Getuigen in het gebied beschreven tegenover de Amerikaanse krant dat er vandaag een vuurgevecht van ruim een uur plaatsvond bij de villa terwijl er helikopters boven cirkelden. De actie mislukte. Amerikaanse commando’s vielen zijn villa aan, maar moesten zich na een vuurgevecht noodgedwongen terugtrekken. Mogelijk is de leider wel gedood bij het vuurgevecht, maar dat is nog niet bevestigd.

Een hoge Somalische regeringsfunctionaris bevestigde dat Amerikaanse troepen de aanval uitvoerden. De Somalische regering was hiervan op voorhand van op de hoogte gesteld. Een woordvoerder van Al-Shabaab verklaarde vanavond dat een strijder van de beweging om het leven is gekomen tijdens het vuurgevecht, maar dat de groep terug heeft geslagen. Of dit betekent dat er Amerikaanse commando’s gewond zijn geraakt of zijn omgekomen, is nog niet duidelijk.

Een andere anti-terreuractie van VS, in Libië, was wel succesvol.