Kerry roept Congres op eind te maken aan de shutdown

Op de vijfde dag van de shutdown in de VS heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het Congres opgeroepen een eind te maken aan de verdeeldheid. “Bedenk goed welk beeld de wereld nu van de VS heeft; het beeld dat we onze zaken niet kunnen regelen”, zei Kerry vanuit Azië waar hij een economische top bijwoont.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op een persconferentie van de APEC Asia-Pacific Economic Cooperation in Indonesië.
Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op een persconferentie van de APEC Asia-Pacific Economic Cooperation in Indonesië. Foto AP / Wong Maye

Op de vijfde dag van de shutdown in de VS heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het Congres opgeroepen een eind te maken aan de verdeeldheid. “Bedenk goed welk beeld de wereld nu van de VS heeft; het beeld dat we onze zaken niet kunnen regelen”, zei Kerry vanuit Azië waar hij een economische top bijwoont.

Tegelijkertijd zei Kerry dat andere landen de shutdown vooral als een “politiek moment” moeten beschouwen, zo schrijft persbureau AP:

“Laat er geen misverstand over bestaan: deze tijdelijke toestand in de Amerikaanse politiek is niets meer en niets minder dan een moment van politiek. Als dit moment van politieke knulligheid weer achter ons ligt zullen we weer op het goede spoor komen, dat de wereld respecteert en waar het ook onderdeel van wil zijn.”

Kerry riep de congresleden vervolgens dringend op vandaag een eind te maken aan de shutdown. Ook verzekerde hij dat de VS zijn verantwoordelijkheden zal blijven vervullen. Wel merkte hij op dat de situatie de mate kan beïnvloeden waarin het land in staat zal zijn om andere landen op militair vlak te hulp schieten.

Alle overheidsdiensten in de VS op slot

De nu al dagen durende sluiting van alle ‘niet-essentiële’ federale overheidsdiensten, is het gevolg van het missen van de deadline voor de begroting. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden wilden alleen een nieuwe federale begroting goedkeuren als Obamacare een jaar zou worden uitgesteld. Voor de Democraten, die de Senaat domineren, was dat onbespreekbaar. Obama heeft de Republikeinen dan ook nadrukkelijk de schuld gegeven van de shutdown.

Als gevolg van de shutdown zitten ruim 800.000 Amerikaanse ambtenaren thuis. Vrijwel alle federale kantoren zijn gesloten, evenals vele musea en monumenten. De sluiting kan nog enkele dagen tot weken duren. Tot nu toe heeft overleg tussen het Congres en Obama nog tot niets geleid.

Obama heeft reis naar Azië uitgesteld

De Amerikaanse president Obama zou de top aanvankelijk ook bijwonen, maar cancelde zijn plannen vanwege de shutdown. Kerry verwierp de suggestie dat dit een signaal van zwakte zou zijn van Obama:

“Ik geloof er niets van dat mensen dit een moment van zwakte zouden vinden. Er is geen enkele politiek leider die niet hetzelfde zou doen op het moment dat er een binnenlandse crisis aan de gang is.”

Lees ook: Overheid VS op slot: wat betekent dat precies? En wat zijn de gevolgen?

Bekijk hier de fotoserie over de shutdown in de VS: