Jury toont lef op neerslachtig gala

Het Gala van de Nederlandse film was dit jaar somber en sober van toon. Opvallend was dat de jury voorbij ging aan de grote publieksfilms en koos voor eigenzinnige makers.

De film Borgman van veteraan Alex van Warmerdam (61) en Wolf van het talent Jim Taihuttu (31) deelden vrijdagavond de belangrijkste Gouden Kalveren op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. Borgman won de prijs voor beste film en beste actrice (Hadewych Minis), Wolf won de kalveren voor beste regie en beste acteur (Marwan Kenzari).

De jury had de nominaties in dit kwalitatief sterke filmjaar minder breed uitgesmeerd dan normaal. Ze negeerde de grote publieksfilms, die op Alles is familie na dit jaar niet zoveel publiek trokken. Het getuigt van lef dat het pittige Marokkaanse misdaaddrama Wolf, pas twee weken in de bioscoop, acht nominaties kreeg. Dat was drie meer dan voor de geheide favoriet Borgman, de Nederlandse inzending voor de Oscars en de eerste Nederlandse film in 38 jaar die de hoofdcompetitie van Cannes haalde. Boven is het stil, het ingetogen boerendrama van Nanouk Leopold, kreeg eveneens vijf nominaties – overigens niet voor de imponerende hoofdrol van de onlangs overleden Jeroen Willems. Via een videobeeld zong hij tot de zaal Jacques Brels Ne me quitte pas.

Dat paste in de sobere en sombere toon van het Gala, met oproepen, waarschuwingen en een zwartgallig filmpje over de kaalslag die wordt verwacht in het komende jaar. De laatste dans rond het Gouden Kalf; om de stemming nog wat te drukken kwam van de vier belangrijkste prijswinnaars alleen Hadewych Minis zelf haar Gouden Kalf voor beste actrice in ontvangst nemen. Vooraf had zij het gala gekwalificeerd als „niet een of ander lullig achteraf-feestje”. De andere prijswinnaars hadden niettemin beslommeringen elders: regisseur Taihuttu (Wolf) toerde met zijn band, Alex van Warmerdam schreef in zijn Spaanse buitenhuisje aan zijn volgende film en acteur Kenzari was in Sint-Petersburg met Toneelgroep Amsterdam. Overigens net als Jacob Derwig, die een Kalf won voor zijn bijrol in Alles is Familie.

De beste vrouwelijke bijrol was voor Georgina Verbaan, als verslaafde prostituee in de Rotterdamse surprisehit De Marathon. Die film won de publieksprijs én de prijs van de Nederlandse Filmkritiek, een bijzondere combinatie. Boven is het stil kreeg alleen een Kalf voor beste montage. Vermoedelijk vond de jury dat maker Nanouk Leopold twee jaar geleden al voldoende was beloond, met Kalveren voor beste script en regie voor het radicale The Brownian Movement.

Televisie krijgt ieder jaar meer gewicht op het gala van de Kalveren. Die trend zal zich vermoedelijk doorzetten. De belangrijkste winnaars dit jaar waren Exit (beste tv-drama), Monic Hendrickx voor haar rol in Penoza II en Pierre Bokma, bankier in De Prooi.