Iraanse leider Khamenei vond aspecten van Rohani’s trip ‘ongepast’

Foto van ayatollah Khamenei tijdens een bezoek aan de militaire academie van Teheran vandaag.
Foto van ayatollah Khamenei tijdens een bezoek aan de militaire academie van Teheran vandaag. Foto AFP / Khamenei.ir

De hoogste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei heeft op zijn website khamenei.ir gezegd dat bepaalde aspecten “ongepast” waren aan de trip van de Iraanse president Hassan Rohani naar de VS vorige maand. Onduidelijk is waar Khamenei op doelt.

De Iraanse president sprak vorige maand de Algemene Vergadering van De Verenigde Naties toe en zocht daarin diplomatieke toenadering tot de VS. Hoewel Rohani en Obama elkaar op dat moment niet persoonlijk ontmoetten, spraken ze onlangs een kwartier met elkaar aan de telefoon.

Rohani is ervan overtuigd dat hij snel met de VS tot een akkoord kan komen over het nucleaire programma van Iran. Hoewel de grootayatollah zijn steun voor de diplomatieke toenadering niet intrekt, zei hij wel dat de VS “niet betrouwbaar” zijn:

“We steunen de regering haar diplomatieke bewegingen omdat we vertrouwen hebben in de regering. Maar we zijn sceptisch over Amerika en we hebben geen enkel vertrouwen in de Amerikanen. De Amerikaanse regering is onbetrouwbaar en arrogant, onlogisch en houdt zich niet aan beloften.”

Kritiek van hardliners op politieke dooi

Rohani heeft in eigen land brede steun gekregen voor het ontdooien van de relaties met de VS, maar hardliners vinden dat hij zich te toegeeflijk opstelt. Het hoofd van de Iraanse nationale garde, generaal Mohammad Ali Jafari, prees Rohani bijvoorbeeld, maar noemde het telefoongesprek met Obama een “tactische fout”.

“De president die zo’n krachtige en machtige positie innam tijdens de trip naar de VS had het telefoongesprek beter achterwege kunnen laten net zoals hij de persoonlijke ontmoeting heeft vermeden. Hij had beter kunnen wachten totdat de Amerikaanse regering ook echt concrete stappen zou hebben genomen en goede wil had getoond.”