‘ING Roemenië al jaren toneel van corruptie en machtsmisbruik’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het hoofdkantoor van ING in Roemenië heeft al zeker vijftien jaar te maken met omkoping, handel met voorkennis en incompetentie. Dat schrijft de Volkskrant vandaag, op basis van interne documenten en gesprekken met betrokkenen.

De dinsdag aangetreden bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, was tussen 1999 en 2002 de baas van het ING-kantoor in Boekarest. Na zijn vertrek ontstonden er grote problemen op het kantoor, staat in een brief van de Roemeense topeconoom Florin Citu, die van 2006 tot 2011 aan het hoofd stond van de afdeling financiële markten in Roemenië.

Zo zou er sprake zijn van machtsmisbruik, waren er relaties op de werkvloer en zouden zakenrelaties van de Nederlandse bankdirecteur Negritoiuo, die diplomaat was tijdens het Ceausescu-regime, financiële gunsten hebben ontvangen. Citu is overigens zelf verwikkeld in een juridische strijd met de bank sinds zijn functie in 2011 werd opgeheven.

ING: meldingen zijn onderzocht, maar er is niets gevonden

ING zegt in een reactie tegen de krant dat Citu twee rechtszaken tegen de bank heeft verloren en dat de door hem gemelde misstanden zijn onderzocht, maar dat deze niet konden worden bevestigd. Ook werden er volgens de bank “geen governance- of aansturingsproblemen geconstateerd”.

Vorig jaar bleek dat ING een boete van bijna 500 miljoen dollar moest betalen aan de Amerikaanse justitie, voor het faciliteren van handel met Iran en Cuba. Een van de aanleidingen voor het Amerikaanse onderzoek waren vervalste documenten over de financiering van een deal met Iran via ING Roemenië in 2003.