Impact shutdown klein

„Historisch gezien reageert de aandelenmarkt weinig op een (dreigende) sluiting van de Amerikaanse overheid. Het is in de moderne geschiedenis zeventien keer gebeurd, de laatste keer was midden jaren negentig onder Clinton.

De werkelijke impact op de reële economie is verwaarloosbaar, zeker als de sluiting van korte duur is. Belangrijker is dat er binnen de komende twee weken wel een akkoord wordt bereikt over het naderende schuldenplafond. Uitblijven van een akkoord hier kan tot opschorting leiden van alle betalingen van de Amerikaanse overheid, waardoor ook mogelijke wanbetaling op Amerikaanse staatsobligaties ontstaat. Ik kijk daarom vooral naar de huidige ontwikkelingen omtrent dit schuldenplafond; dit kan de nodige beweeglijkheid teweegbrengen, de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld is immers in het geding en die kan potentieel terug worden ‘gezogen’ in een recessie.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl