‘Ik sta op moeilijke momenten overal alleen voor’

Susan Schuddeboom

(49) is docente van de kookklas op het vmbo. Ze heeft drie kinderen, van wie

Michiel

(16) nog thuis woont. „Ik breng altijd het glas naar de glasbak”, zegt hij. Zij: „Vooral van je eigen feestjes.”

‘Wij zijn niet van die zeuren’

Susan: ,,Ik heb een heel druk leven. Ik denk weleens dat ik de kinderen heb verwend. Ze hebben nooit taken in huis gehad.”

Laura: „Maar als je het vraagt, helpen we je.”

Susan: „Als ik naar kennissen kijk, vragen die veel meer van hun kinderen. Ik heb eens voorgesteld dat ze ieder één keer per week zouden koken. Dan zou ik de boodschappen doen. Maar dat wilden ze niet.”

Laura: „Ik wilde best weleens koken, maar niet een vaste avond.”

Susan: „Maar ik vind het niet erg, hoor. Ik ben een zorgzaam type, ik doe het graag.”

Laura: „En wij zijn ook niet veeleisend of van die zeuren.”

Susan: „Mijn vriendinnen zeggen weleens: zet ze toch aan het werk! Maar ik wil die strijd niet, over stofzuigen en zo.”

Laura: „Maar toen jij terugkwam van vakantie, was het huis netter dan toen jij wegging. En nu ik op kamers woon, stofzuig ik heus wel. En ik werk als uitzendkracht in de horeca, dus ik heb vaak gestofzuigd en schoongemaakt.”

Michiel: „En ik breng altijd het glas naar de glasbak.”

Susan: „Ja, vooral van je eigen feestjes, want ik drink bijna geen alcohol.”

Michiel: „En ik ruim altijd de tafel af.”

Susan: „Dat is niet waar, je zet hooguit je eigen bord op het aanrecht.”

‘Zo’n vrij gevoel op de motor’

Susan: „Aan hobby’s als schilderen en kleding maken kom ik vooral in de vakantie toe. Maar op zondagmorgen ga ik lekker mountainbiken, hier over de dijk. En in februari heb ik een motor gekocht.”

Laura: „Midlifecrisis.”

Michiel: „Ja, zou wel kunnen.”

Susan: „Misschien wel.”

Tegen Michiel: „Maar jij vindt die motor wel stoer naar je vrienden toe.”

Michiel: „Nou stoer, ik vind het wel grappig.”

Susan: „Het is een Harley Davidson. Hij rijdt zo lekker. En dat geluid! Rijden op de motor geeft zo’n heerlijk vrij gevoel. De geur van gemaaid gras, van koeienpoep, het ontspant enorm! Je bent zó intensief bezig met je omgeving en met die motor. Ik wil ook tochten gaan maken. Maar ik ben wel een mooiweerrijder.”

‘We zijn goed in koopjes vinden’

Susan: „Ik heb een druk leven en zou niet méér willen werken dan vier dagen. Dan zou ik namelijk minder tijd voor de kinderen hebben. Maar die ene vrije dag midden in de week voelt als een soort miniweekend.”

Laura: „Apart. Vroeger had je altijd op maandag vrij en je moest zelfs huilen toen dat de woensdag werd. Nu vind je de woensdag weer geweldig.”

Susan: „Meer werken zou financieel wel meer ruimte geven. Maar ik kom hiermee rond. Mijn ex betaalt mee aan de kosten van de kinderen. Maar ik teer wel in op mijn spaargeld. Gelukkig hebben we bij de scheiding, zes jaar geleden, ons zelfgebouwde huis goed kunnen verkopen. Daar zat toen heel weinig hypotheek op. En als ik meer zou werken, had ik geen tijd om geld uit te geven. Mijn balans is dus goed. En ach, ik kan dat geld toch niet meenemen.”

Laura: „Mijn moeder en ik zijn heel goed in koopjes vinden. Het is een soort sport.”

Susan: „Ja, ik probeer veel in de uitverkoop te kopen. Ik heb nu een bloesje aan van de kringloop. En ik heb zo veel kleren... Ik geef liever geld uit aan vakanties.”

Laura: „Ik heb een T-shirt aan van 5 euro en in Berlijn heb ik laatst drie tweedehands Levi’s voor 70 euro gekocht. Bij de kringloop heb ik een leren jas voor 7,50 gevonden. Ik heb er zelf een schapenvacht ingezet. Voor mijn moeder heb ik een tas gemaakt van een oude suède broek.”

Susan: „Michiel is meer van het dure. Hij is van de gadgets, hij heeft echt alles: een iPad, een iPod, een MacBook Air, een iPhone... Maar hij werkt ook heel veel als kok in de horeca, dat scheelt.”

Michiel: „Jullie overdrijven. Bij mijn vrienden is het net zo. En tweedehandskleding vind ik een beetje raar. Je gaat toch niet in andermans kleren lopen?”

Susan: „Die koopjes doen we vooral omdat we het leuk vinden. Van de crisis hebben we gelukkig weinig last. De kookklas op het vmbo is een echte leerlingentrekker, dus mijn baan is niet direct in gevaar, al is het elk jaar weer spannend hoeveel leerlingen zich aanmelden. Maar ik leef wel zuiniger. Gewoon, omdat je overal hoort dat het crisis is. En omdat twee kinderen op kamers duur zijn.”

‘Zorg komt helemaal op mij neer’

Susan: „Wat ik weleens lastig vind als alleenstaande moeder is dat de zorg helemaal op mij neerkomt. De kinderen zien hun vader tweemaal per jaar, omdat hij in het buitenland woont. Dan sta je overal alleen voor op moeilijke momenten. Bijvoorbeeld toen Laura stopte met haar eerste studie.”

Laura: „Maar misschien hadden we dan alleen maar ruzie gekregen.”

Susan: „Heel soms bel ik met mijn ex voor overleg. Maar in zo’n geval als van Laura’s studie weet ik eigenlijk al wat hij gaat zeggen: gewoon doorgaan. Hij is heel nuchter.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl