Ieren stemmen tegen opheffing van hogerhuis in referendum

Buiten het kantoor van de Ierse premier Enda Kenny in Dublin hangen nog campagneposters voor het referendum van afgelopen vrijdag.
Buiten het kantoor van de Ierse premier Enda Kenny in Dublin hangen nog campagneposters voor het referendum van afgelopen vrijdag. Foto AP/Shawn Pogatchnik

Ierse kiezers hebben vrijdag in een referendum het voorstel van de regering om het hogerhuis, de Seanad, op te heffen afgewezen. Dat bleek vandaag na het tellen van de stemmen, zo schrijft persbureau AP.

Bijna 52 procent van de stemgerechtigden stemde tegen. Premier Enda Kenny hoopte met het afschaffen van het hogerhuis jaarlijks twintig miljoen euro te besparen.

Voorstel tegen verwachting in afgewezen

Tegenstanders van het voorstel stelden dat het lagerhuis, en daarmee de regering, te veel macht in handen zou krijgen als het hogerhuis zou wegvallen. Zij zien liever dat de Seanad wordt hervormd en verbeterd.

Alle opiniepeilingen van de afgelopen maanden wezen erop dat het voorstel eenvoudig zou worden aangenomen. Omdat een wijziging van de grondwet vereist was, moest het voorstel in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.