Het duurste hotel waar kun je nog verdwalen?

Even goochelen met cijfers in tijden van crisis: in MACAU werd in 2006 – het jaar dat het Las Vegas van de troon stootte als ’s werelds grootste gokstad – 7 miljard dollar omgezet. Vorig jaar was dat 38 miljard. Daar valt dus geld te verdienen, denkt Stephen Hung, de flamboyante Hongkong-miljardair. Hij bouwt er een nieuw hotel, Louis XIII (naar de koning die het Château de Versailles neerzette) en spendeert daar een slordig miljard aan. Als rechterhand neemt hij prinses Tania de Bourbon de Parme in dienst, een directe nazaat van Louis. Het wordt het duurste hotel ter wereld. De Royal Suite gaat 76.000 euro per nacht kosten. Het winkelcentrum is alleen op invitatie te bezoeken, met spullen vanaf een ton. „Lodewijk XIII luidde met de bouw van zijn kasteel de ondergang in van zijn dynastie”, zei Hung in een interview met het blad Money. Luidt dit Louis XIII-hotel ook het einde van een decadent tijdperk in? Je zou het bijna hopen. Intransit@nrc.nl