Genezen door kunst

Foto’s Grace/the project

Grace Brown werd altijd al omringd door slachtoffers van seksueel geweld, schrijft ze op haar website Project-unbreakable.org. Maar toen een vriendin haar, deze maand twee jaar geleden, vertelde over haar verkrachting, raakte haar dat extra hard. De Amerikaanse fotografe (21) realiseerde zich ineens hoe normáál zo’n dramatische ervaring eigenlijk was. De volgende ochtend wist Brown wat haar te doen stond. Ze begon Project Unbreakable. Daarmee wil ze bewustzijn creëren over seksueel misbruik. En: helpen genezen met kunst. Ze fotografeerde vrouwen en mannen die posters vasthouden met daarop een citaat van hun verkrachter, of een ongevoelige reactie van mensen uit hun omgeving. „You don’t know what you do to me”, bijvoorbeeld. En: „You look a lot cuter choking on my dick.”

Mensen die seksueel misbruikt zijn, kunnen ook zelf foto’s opsturen. Dat hebben inmiddels meer dan 2.000 vrouwen en mannen gedaan.