Even kennismaken: dit is The Voice achter Siri en ze heet Susan

Susan Bennett / Youtube/CNN

Miljoenen mensen over de hele wereld kennen de vriendelijke doch gedecideerde stem van Siri, de stemgestuurde assistente op de iPhone. En dat is best een beetje griezelig zo vindt Susan Bennett, de stemactrice die haar stem zonder het te weten aan Siri gaf.

Vorige maand gingen er nog verhalen dat de stem van Siri van stemactrice Allison Dufty zou zijn. Die ontkende dat tot nu toe. Tot nu toe voelde de echte Siri geen aandrang om zichzelf bekend te maken, maar toen The Verge in een video vorige maand suggereerde dat het Allison Dufty zou zijn, besloot ze het bekend te maken. “Waarom niet”, zegt Bennet tegen CNN in een uitgebreid interview.

Bennett heeft jarenlange ervaring met het inspreken van uren en uren aan zinnen, woorden en letters, die later gebruikt worden voor bijvoorbeeld gps-systemen. Zo is haar stem onder andere te horen bij de balies van Delta Airlines. Tot voor kort wist ze echter niet dat haar stem gebruikt was voor Siri.

Ze wist wel dat het materiaal dat ze jaren geleden insprak voor een softwarebedrijf zou worden gebruikt voor telefoonsoftware. Maar dat haar stem tegenwoordig miljoenen mensen aanstuurt, informeert en adviseert had ze niet kunnen bedenken. Zelf niet in bezit van een iPhone, ontdekte ze het pas toen een vriendin haar erop attendeerde “ben jij dit niet?” Stemdeskundigen die CNN raapleegde, zijn er zeker van dat het Bennett is.

De stemactrice moest er wel even aan wennen, maar “she and I are friends now” zegt ze. Apple heeft geen enkel commentaar gegeven op Bennets coming-out.