Een topsommelier voor de budgetwijn

Harold Hamersma ontvangt van iedereen wijn behalve van Lidl. Maar opeens kwam er een kist met zes flessen en een glimfolder.

Rood, wit en soms rosé, Annick Schreuder, 19,99 euro . De Bezige Bij.
Rood, wit en soms rosé, Annick Schreuder, 19,99 euro . De Bezige Bij.

Een paar weken geleden bezocht ik twee supermarkten waar ik een keer per jaar kom. En mijn vrouw nog minder: nooit. Bij zowel Aldi als Lidl heb ik mijn boodschappenkarretje volgeladen met bijna hun complete wijnassortiment. Veel hoefde ik niet af te rekenen. Bij Aldi kreeg ik voor 83,35 euro 25 flessen. De voordeligste, een Duitse Spätlese deed 2,19 euro en de duurste, een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc 4,79 euro. Bij Lidl kocht ik dertig wijnen voor 103,01 euro. Met als kassaknaller een Corbières van 2,29 euro en een Chablis van 5,99 euro.

Normaal gesproken hoef ik niet in beweging te komen om supermarktproefflessen te bemachtigen. Wijninkopers sturen mij uit eigen beweging complete assortimenten toe. En die zijn beduidend groter dan van Aldi en Lidl: soms vierhonderd soorten. Regelmatig zit er een wijn tussen die mij bevalt, en die zet ik dan in de krant. Een veel groter aantal ziet de inspanningen beloond met een notering in mijn koopgids, de bijbehorende app of op mijn eigen website. De wijnen van Aldi en Lidl halen echter zelden de eindstreep.

Voordat ik aan deze nieuwe confrontatie met het Duitse duo ‘deep discounters’ begon, heb ik er eerst wat oude proefnotities op nageslagen. Getipt door een Engelse collega kocht ik vorig jaar bij Lidl voor 2,99 euro Cepa Lebrel 2010, een rode Rioja. Dat bleek een onverwacht goede wijn. Verder vond ik dat de wijnliefhebber bij Aldi en Lidl niet veel te zoeken had.

Koerier

Op enig moment begon ik toch aan mijn eigen smaakpapillen te twijfelen. Tijd voor een second opinion bij vriend/collega/concurrent Nicolaas Klei. Maar ook hij kwam al jaren tot dezelfde conclusie. Tussen zijn proefnotities als ‘riekt naar kinderspeelgoed vol weekmakers en een ranzig roombroodje’, ‘iets wat meurde als ouwe kaplaarzen met het vergane lijk er nog in’ beschreef hij incidenteel een ‘aardige’ wijn. Nadat ik ook deze ‘nieuwe oogst’ van Aldi en Lidl had doorgenomen, bleek dat we allebei gelijk hadden: het stelde weinig voor, op een enkele fles na. Bij Aldi trof ik voor 3,29 euro El Arbol, een correcte Chileense cabernet sauvignon en chardonnay. En kijk aan, bij Lidl trok voornoemde Cepa Lebrel wederom de aandacht. Al kost de 2012-uitvoering nu 3,79 euro en is ’ie minder spectaculair dan de 2010. Een jaartje wachten maar weer.

Dacht ik. Want de flessen lagen koud in de glasbak of er stond een koerier op de stoep. Met een luxe houten kist met een half dozijn kostbare ‘grands vins de France’: vier rode Bordeaux, een cru uit Beaujolais en een Châteauneuf-du-Pape. Afzender: Lidl. Of hij zeker wist dat ik er niet voor hoefde te betalen, informeerde ik.

En voordat ik het wist zat ik door de bijgesloten hoogglansbrochure te bladeren met ‘23 Franse chateauwijnen, waarvan 11 medaillewinnaars’. Om vervolgens ook de jubelende omslag te bestuderen: ‘Beoordeeld door Nederlands beste sommelier in 2012, Jan-Willem van der Hek.’ Kortom, tijd voor een nieuwe proefronde. Ik heb slecht nieuws en ik heb goed nieuws. Wat wilt u het eerst horen? Het slechte? Dat betreft Morgon 2011 ‘Les Charmilles’. Ook voor 5,99 euro is deze van een oude, vertrouwde Lidl-kwaliteit. En nu het goede: voor 12,49 euro koopt u een patente Châteauneuf-du-Pape. En voor een halve euro minder een aardige, prettig rijpe Bordeaux, Château Saint Eugène 2006 uit Pessac-Léognan. Misschien kan Van der Hek ook eens het wijnassortiment van Lidl onder handen nemen?

De LUX-bijlage van 21 september met de 101 beste supermarktwijnen is te downloaden via nrc.nl/kleinehamersma