De ene hotelbaas wordt groter...

Gaat het nou goed of slecht met de Amsterdamse hotelindustrie? Aan het begin van het jaar voorspelde adviesbureau PWC een lastig jaar voor hotelexploitanten in de hoofdstad. Oorzaak: de crisis. In juni constateerde branchegenoot KPMG landelijk een terugval van het aantal hotelboekingen met 13 procent in de eerste helft van dit jaar. Daarentegen was de gemeente Amsterdam in juli weer optimistisch over de toename van de inkomsten door toeristen. Door enkele grote historische evenementen in de stad – de troonswisseling en de heropening van het Rijksmuseum – zullen die dit jaar met bijna 20 procent toenemen.

Voor een van de grote hotelhouders, Roberto Payer van het Hilton aan de Apollolaan, zal dit jaar hoe dan feestelijk zijn. Hij werd afgelopen week benoemd tot general manager van het prestigieuze Waldorf Astoria Amsterdam in wording aan de Herengracht. Aan het vijfsterrenhotel wordt nog druk gebouwd; het moet komend voorjaar openen. Payer blijft overigens als directeur op de Apollolaan: Hilton en Waldorf behoren tot hetzelfde concern, Hilton Wordwilde. De eigenaar daarvan, private-equityfirma Blackstone, ziet de nabije toekomst ook positief in. Het kondigde onlangs een beursgang aan.