... de andere verliest weer een huisbaas

Het Amsterdamse Waldorf zal vooral de concurrentie aangaan met wat thans het meest aanzienlijke hotel van de stad is: het Amstel Hotel. De toekomst daarvan is ongewis.

Donderdag schreef Het Parool dat de eigenaar van het imposante bouwwerk aan het water er reeds na twee jaar weer van af wil. De Libanese investeerder Toufic Aboukhater kocht het vijfsterrenhotel aan de gelijknamige rivier in 2011 voor 450 miljoen euro van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Een dergelijke snelle exit kan meerdere achtergronden hebben: Aboukhater heeft een koper gevonden die hem al een klapper in het vooruitzicht heeft gesteld – wat in de huidige markt lastig voorstelbaar is. Of de Libanees ziet er geen brood meer in. Dat moet demotiverend zijn voor de huidige medewerkers van het Amstel onder leiding van directeur Anita Bos. Desalniettemin zei Bos, in dagblad Trouw, niet te verwachten dat de snelle wisseling van huisbaas iets zal veranderen voor gasten of personeel. Het exploitatiecontract met de Intercontinental Groep – dat het hotel tot 2006 bezat – heeft nog een exploitatiecontract tot ten minste 2031.