Rusland is niet kwaadaardig en ook niet achterlijk

Als student Russisch moet ik me vaak verantwoorden voor mijn studiekeuze. In dit Nederland-Rusland jaar komt Rusland ouderwets slecht in het nieuws. Mensen denken vaak dat Rusland een kwaadaardig of achterlijk land is. Als we ervan uit zouden gaan dat Rusland normaal is en goed functioneert, kunnen we ook anders naar de berichtgeving kijken.

Zo is het vreemd dat Rusland een oorlog tegen Syrië vetoot. Eigenbelang en recalcitrantie? Of maakt Poetin gewoon een realistische inschatting van de gevolgen?

In gesprekken over Pussy Riot schijnt niemand te beseffen dat deze actie voor veel Russen pijnlijk was. Probleem was niet de aanval op Poetin, maar de brutaliteit om zoiets profaans als politiek naar het altaar te brengen.

En natuurlijk is de manier waarop in Rusland door politiek en samenleving tegen homoseksualiteit wordt aangekeken afschuwelijk. Maar maakt dat het land achterlijk? De Russische frustratie en identiteitscrisis van de afgelopen twintig jaar uit zich in een sterke afkeer van homo’s en immigranten. Dit is – helaas – een alomtegenwoordig proces, dat evengoed te zien is in bijvoorbeeld een berooide staat als Kansas.

Natuurlijk is het verschrikkelijk dat de meisjes van Pussy Riot moeten verkommeren in een strafkamp of dat lesbische Russinnen moeten vrezen voor hun adoptiekinderen. Ik wil ook niet beweren dat Rusland een prettiger land is dan Nederland – maar we moeten er een genuanceerder beeld van ontwikkelen.

Tobias Wals