‘Blinde vrouw kreeg hulp bij zelfdoding’

Een wilsverklaring.
Een wilsverklaring. Foto ANP / Roos Koole

Een 70-jarige vrouw is vorig jaar geholpen bij haar zelfdoding omdat ze ondraaglijk leed onder haar blindheid.
Niet eerder is alleen vanwege blindheid euthanasie aan iemand verleend. De hulp is inmiddels als zorgvuldig bestempeld, schrijft Trouw vandaag.

De vrouw was slechtziend geboren, maar was inmiddels nagenoeg blind. Ze zou al acht jaar met een doodswens hebben geleefd en had meerdere zelfmoordpogingen ondernomen. Na het overlijden van haar man woonde ze enkele jaren alleen. Een blindengeleidehond wilde ze niet.

De vrouw was een uitzonderingsgeval, zegt specialist ouderengeneeskunde Lia Bruin in de krant, die aanvankelijk nogal sceptisch was over het lijden van de vrouw, maar gaandeweg overtuigd raakte.

“Ze was bijvoorbeeld heel netjes en vond het afschuwelijk dat ze vlekken op haar kleding niet kon zien. Kleding kopen, iets waarvan ze hield, was een crime geworden.”

Van een verruiming van de euthanasiewet is volgens de Levenseindekliniek geen sprake. Normaal wordt een zaak door een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie bekeken, maar in dit uitzonderlijke geval namen alle vijf regionale commissies de zaak onder de loep. Die concludeerden allemaal dat de hulp bij zelfdoding zorgvuldig was. Eerder zijn wel eens blinden geholpen bij zelfdoding die ook met tal van andere kwalen, zoals doofheid, kanker en chronische depressiviteit kampten.