Besluit Senaat brengt schorsing Berlusconi nu wel heel dichtbij

Schorsing van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi als senator lijkt onvermijdelijk nu een Senaatscommissie hier vrijdagmiddag vóór heeft gestemd. De voltallige Senaat besluit waarschijnlijk binnen drie weken over de schorsing, die het politieke einde van de 77-jarige mediamagnaat kan inluiden.

Een vorig jaar aangenomen wet bepaalt dat wie tot meer dan twee jaar cel is veroordeeld zijn parlementaire functies moet opgeven. Berlusconi is twee maanden geleden tot vier jaar veroordeeld wegens financiële fraude, zonder mogelijkheid van beroep in Italië. Hij wil het vonnis aanvechten voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Hij claimt het slachtoffer te zijn van politieke vervolging.

Het vonnis en de verwachte schorsing bepalen al twee maanden de Italiaanse politiek. Berlusconi probeerde daar deze week onderuit te komen door een politieke crisis af te dwingen. Dat is niet gelukt omdat een belangrijk deel van zijn parlementariërs daar, in een openlijke rebellie tegen een tot voor kort onaantastbare leider, niet in mee wilde gaan.

Berlusconi zelf noch zijn advocaten waren aanwezig op de zitting van de Senaatscommissie.

Verwacht wordt dat de voltallige Senaat het standpunt van de commissie overneemt, in een stemming medio oktober. Dat wordt een belangrijke periode voor Berlusconi. Hij moet dan bepalen hoe hij zijn straf wil invullen: de vier jaar cel zijn, wegens een amnestie en zijn leeftijd, veranderd in een jaar huisarrest of sociale dienstverlening. Bovendien wordt medio oktober een uitspraak verwacht van het Hof van Appèl in Milaan, dat zich moet uitspreken over een aanvullende straf voor Berlusconi in verband met zijn veroordeling wegens belastingfraude. Dat hof moet vaststellen of en voor hoelang Berlusconi een verbod op politieke functies moet krijgen. Dat besluit staat los van de besluitvorming in de Senaat. Maar het lijkt onvermijdelijk dat oktober 2013 de maand wordt waarin de man die twintig jaar de politiek domineerde, naar de zijlijn wordt verbannen.